Връзки за достъпност

Извънредни новини

До края на седмицата може да има правителство. "Има такъв народ" започна експертни разговори с останалите партии


Радостин Василев и Ива Митева от "Има такъв народ"
Радостин Василев и Ива Митева от "Има такъв народ"

До края на седмицата може да има готово проекто-предложение за персонален състав на правителство. Това каза в понеделник депутатът от "Има такъв народ" Радостин Василев. С тази заявка експертният екип в областта "Правосъдие" на ИТН се срещна с излъчените юристи от "Демократична България".

Василев не коментира подробности около перосналния състав на кабинета. На въпрос дали очаква мандатът за съставяне на правителство да бъде връчен до края на седмицата от президента, той отговори, че това е в прерогативите на президента. "Когато го връчи, ние сме готови. Сигурно сме готови. Предполагам, че сме готови", допълни Василев

Междувременно “Има такъв народ” и “Демократична България” се обединиха около идеята за закриване на специализираното правосъдие, но не е ясно дали в рамките на 46-я парламент ще се събере мнозинство за конституционна рефрома.

В работната група за правосъдието на "Демократична България" са зам.-председателят на парламентарната група на "Демократична България" Надежда Йорданова, депутатът и експерт по конституционно право доц. Атанас Славов и юристът Иван Велов.

"Имаме нюанси, но разговорите продължават и гледаме в една посока", коментира след срещата Надежда Йорданова. От изказването й се разбра, че нюансите са "как точно да се уреди статутът на магистратите и касаят също някои елементи на прокурорската колегия и механизмът за избор на главния прокурор".

Според доц. Атанас Славов промените в Закона за съдебната власт, с които "Демократична България" предлага закриване на специализираното правосъдие и промени в някои процедури за вземане на решения във Висшия съдебен съвет, ще получат подкрепата на "Има такъв народ". Мандатът на съвета обаче можело да се прекрати само с конституционна процедура и по думите му - "големият въпрос е ще има ли мнозинство за промени в Конституцията", а отговорът му ще е известен след допълнителни разговори.

След Демократична България среща с “Има такъв народ” провеждат депутатите от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" - Мая Манолова, Мария Капон, Татяна Дончева, Николай Хаджигенов, Димитър Делчев и икономистите Георги Табаков и Светослав Колев.

Форматът на техния разговор включва, освен разговор за съдебна реформа и обсъждане на пенсионна реформа и социална политка.

Обсъждането на социалната политика продължава и с разговор между партията на Слави Трифонов и БСП.

Oчаква се разговорите да продължат и в идните дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG