Връзки за достъпност

Извънредни новини

BioNTech ще се бори с маларията като използва технологията за ваксина срещу COVID-19


Угур Шахин
Угур Шахин

BioNTech ще използва технологията за създаване на ваксина срещу COVID-19, за да разработва ваксина срещу малария. Това съобщи в понеделник ръководителят на компанията Угур Шахин. Този проект ще се добави към вече съществуващата дейност на компанията за откриване на ваксина срещу HIV и туберкулоза.

BioNTech и Pfizer съвместно създадоха първата ваксина срещу COVID-19 миналата година.

Болните от малария нарастват с всяка година и много от пациентите умират, каза Шахин в интервю за Асошиейтед прес. Смъртността е висока и сред малките деца, добави той.

Според него маларията е третата широко разпространена болест, наред с HIV и туберкулозата, на които медицината засега не отговаря подобаващо.

Работата на компания по новия проект е все още на ранен етап.

Маларията е лечима болест, причинена от ухапване на комари, но тя остава сред най-смъртоносните заболявания. По данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2019 г. в света е имало 230 млн. заболели от малария. Повече от 400 000 души са починали. Две трети от тези смъртни случаи са на деца под 5-годишна възраст.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG