Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Булгартрансгаз" ще получи аванс от "Газпром" за "Турски поток" и ще го използва за погасяване на дългове


Полагане на тръба от газопровода "Турски поток" през България
Полагане на тръба от газопровода "Турски поток" през България

Руската държавна газова компания „Газпром“ ще плати авансово таксите за ползване на продължението на газопровода „Турски поток“ през България за следващите две години. Българското държавно дружество „Булгартрансгаз“ съобщи, че ще използва парите за погасяване на задължения към строителя на проекта – саудитската компания „Аркад“.

„Турски поток“ е руски газопровод, който свързва Русия с Турция по дъното на Черно море, а оттам продължава с разклонения към други страни от югоизточна и централна Европа. Близо 90% от капацитета на газопровода през България са резервирани до 2039 г. от две фирми – руската „Газпром“ и швейцарската MET.

В съобщението на „Булгартрансгаз“ се посочва, че държавното дружество е обявило възможност за фирмите, резервирали капацитет от продължението на „Турски поток“, да извършат еднократно авансово плащане за поне една година напред с намаление 2,7%.

Интерес е изразила руската компания „Газпром“, която е платила авансово резервирания капацитет от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2023 г. Общата дължима сума за периода, изчислена от „Булгартрансгаз“, е 704,5 млн. лева без ДДС. С намалението сумата става 683,3 млн. лева.

Част от получените авансово средства ще бъдат използване за погасяване на задълженията на „Булгартрансгаз“ към фирмата, спечелила обществената поръчка за изграждане на „Турски поток“ през България, както и към търговски банки, от които държавното дружество е взело заеми.

Според съобщението на „Булгартрансгаз“ това ще спести на държавата 106 млн. лева, с които иначе би се оскъпил проектът.

„Булгартрансгаз“ ще реализира обща икономия в размер на 106 млн. лв., заплащайки предсрочно задължения към обединение „Консорциум Аркад“ и погасявайки задължения към банки чрез авансовото плащане на 683 млн. лева от страна на „Газпром Експорт“, пише в съобщението.

Заради строителството на продължението на „Турски поток“ през България дълговете на „Булгартрансгаз“ са се увеличили от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. към настоящия момент, съобщи по-рано Министерството на енергетиката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG