Връзки за достъпност

Извънредни новини

Плажовете "Корал", "Карадере" и "Иракли" вече са част от защитени зони


Министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на околната среда Асен Личев
Министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на околната среда Асен Личев

Министерският съвет реши да включи в защитени зони от мрежата „Натура 2000“ плажовете „Корал“, „Карадере“, „Пашадере“ и „Иракли“. Това съобщиха на брифинг служебните министри на околната среда и водите Асен Личев и на икономиката Кирил Петков.

„Корал“ е включен в защитена зона „Ропотамо“, „Карадере“ - в зоната „Плаж Шкорпиловци“, а „Пашадере“ – в местността „Галата“. Решението за разширяване на зоните е взето на заседанието на Министерския съвет в сряда, съобщи правителствената пресслужба.

„Целта е осигуряване на пълна защита на крайбрежни местообитания от урбанизация, застрояване и фрагментиране“, както и опазване на местообитанията на дивата флора и фауна, пише в съобщението на правителството.

С приемането на решението общото покритие на мрежата от защитени зони за местообитанията се увеличава с 3346.95 ха или 0.031 % от националната територия.

„Черноморието не е обикновена стока, която може да се продаде, а е наследство, което трябва да се опази и съхранява за идните поколения“, каза служебният министър на околната среда Асен Личев на пресконференция след заседанието на правителството.

Екоминистърът посочи, че няма гаранция, че никой след служебното правителство няма да посегне на тези защитени зони. „Самият Закон за биологичното разнообразие дава възможност всичките защитени зони да бъдат закрити, но това означава България да излезе от ЕС и самите граждани да са напуснали територията на страната“, посочи той.

„Ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните на Българското Черноморие“, каза служебният министър на икономиката Кирил Петков, който добави, че решението е „победа“ и за българската икономика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG