Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още една глоба за Google в Русия по пътя към интернет "суверенитет"


Московски съд глоби Google с 3 милиона рубли (близо 35 хиляди евро) заради отказа на компанията да съхранява личните данни на своите потребители на територията на Русия.

Правителството в Москва се опитва да принуди чуждестранните технологични компании да отварят свои представителства в Русия и да съхраняват личните данни на територията на страната.

Съдът в Тагански район обяви решението си в четвъртък. Преди седмица същият съд глоби Google, Twitter, и Telegram заради това, че не са изтрили съдържание, определено от Москва за незаконно.

Русия се опитва да контролира технологичните компании и да наложи т.нар. интернет "суверенитет". Много хора критикуват това като опит за заглушаване на недоволството в навечерието на парламентарните избори през септември. Популярността на управляващата партия "Единна Русия" спада.

През юни съдът глоби Facebook със 17 млн. рубли и Telegram с 10 млн. рубли за "административни нарушения", след като компаниите отказаха да премахнат съдържание, което властите в Русия забраниха под предлог, че е "екстремистко".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG