Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската полиция претърси дома на главния редактор на сайт за разследваща журналистика


Роман Доброхотов, главен редактор на Инсайдър
Роман Доброхотов, главен редактор на Инсайдър

Полицията в Москва претърси дома на Роман Доброхотов, главен редактор на изданието за разследваща журналистика Инсайдър. Това се случи дни след като сайтът беше добавен към регистъра на руското Министерство на правосъдието за ''чуждестранни агенти''.

Преди месец полицията извърши подобни обиски и в домовете на няколко журналисти от разследващия сайт Проект.

Доброхотов написа в Туитър, че полицията е дошла в апартамента му рано сутринта на 28 юли. Според уебсайта База полицията е претърсила също и дома на родителите на Доброхотов.

Към момента няма официално становище на властите за причината за претърсванията.

Поддръжници на руската опозиция, независими журналисти и активисти за човешките права се сблъскват със засилен правителствен натиск преди предстоящите парламентарни избори през септември.

Сайтът Инсайдър е добре познат покрай общата си работа с международната разследваща група Белингкат. Общите им проекти включват журналистически материали за дейността на руските тайни служби в чужбина, както и за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG