Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската полиция претърси домовете на журналисти след разследване за богатството на министър


Руският министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев
Руският министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев

Полицията в Москва е извършила обиски в домовете на няколко журналисти от разследващия сайт "Проект". Повод за това е журналистически материал, който търси отговор на въпроса как министърът на вътрешните работи на Русия и семейството му са придобили богатството си.

Сайтът публикува своето разследване на 29 юни. В него се твърди, че министърът Владимир Колоколцев, синът му и техни роднини са използвали връзките с високопоставени държавни служители, бизнесмени и престъпни лица, за да забогатеят.

На 29 юни ръководството на медията съобщи в канал в Телеграм, че полицията е претърсила дома на главния редактор Роман Баданин, както и този журналистката Мария Жолобова. Посочва се също, че полицията е задържала заместника на Баданин, Михаил Рубин, близо до дома на Жолобова и го е отвела в апартамента на родителите му, който също е бил претърсен.

Полицията не е посочила причините за претърсванията, а Колокоцев не е коментирал репортажа.

Наталия Звягина, директор на московския офис на Амнести интернешънъл, определи действията на полицията като "поредната атака срещу независимите медии и свободата на изразяване в Русия". Звягина призовава за "незабавно прекратяване на всички наказателни производства за клевета срещу журналисти и прекратяване на държавния тормоз над независимите руски медии".

По-рано “Проект” съобщи, че уебсайтът на медията е претърпял кибератака, след като е публикувал разследване за богатството на авторитарния владетел на Чечня Рамзан Кадиров и неговото семейство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG