Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин: Нямаме традиция да убиваме хората


Руският президент Владимир Путин. Снимката е архивна.
Руският президент Владимир Путин. Снимката е архивна.

Руският президент Владимир Путин отхвърли вероятността държавата да стои зад опита за отравяне на опозиционера Алексей Навални. Това стана ясно от интервю на руския държавен глава за американската телевизия NBC. То излиза два дни преди срещата между президентите на САЩ и Русия в Женева.

Руските власти нямат традиции в това да убиват някого, каза Путин, когато го попитаха дали Кремъл има отношение към отравянето на Навални.

Алексей Навални, който изготвяше видео разследвания за злоупотреби и се беше кандидатирал за предишните президентски избори в Русия, беше отровен през август миналата година с нервнопаралитичното вещество Новичок. Сега той е в трудов лагер по старо обвинение.

На въпрос дали Навални ще излезе жив от лагера, Путин не даде положителен отговор. Той каза, че въпросите, свързани с лишаването от свобода, не се решават от президента. Путин отново не спомена Навални по име.

Журналистът изброи убитите или починали при подозрителни обстоятелства руски опозиционери и обществени дейци. Сред изброените бяха отровеният с полоний Александър Литвиненко (2006), загиналият в ареста одитор Сергей Магнитски (2009), убитият в Москва опозиционен лидер Борис Немцов (2015), починалият със синини по тялото бивш министър Михаил Лесин (2015).

В отговор руският президент каза, че не вижда връзка между тези смъртни случаи, а списъка определи като съставен на едро.

След отравянето на Алексей Навални група световни медии извършха няколко разследвания и установиха, че отровителите на Навални са служители на руските служби. Стана ясно, че същата група отровители, която е пътувала с Навални, подготвяйки отравянето му, е била и на местата, на които други опозиционери са починали или пострадали при неизяснени обстоятелства.

Интервюто на Путин продължи час и половина. В него той отхвърли обвиненията, че Русия може да е причастна към хакерските атаки в САЩ или към намеса в американските избори.

Той не даде пряк отговор на въпроса дали е убиец, когато журналистът му напомни, че президентът на САЩ вече е отговарял утвърдително на този въпрос по време на интервю. Путин каза, че е свикнал с различни нападки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG