Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обяви изданието за разследваща журналистика "Проект" за "нежелана" организация


Руските власти обявиха изданието „Проект“ за „нежелана“ организация, съобщи руската Главна прокуратура в четвъртък. По този начин Москва на практика забрани медията.

Решението е част от по-широки репресии преди парламентарните избори през септември. Сред засегнатите са медии, които властите смятат за враждебни и зависими от чужбина.

„Причината за това решение е фактът, че дейността на медията представлява заплаха за устоите на конституционния ред и сигурността на Руската федерация“, съобщи руската Главна прокуратура. Позицията е сходна с формулировки, използвани по адрес на други независими медии.

Според актуализирания на 15 юли регистър на Министерството на правосъдието осем журналисти от „Проект“, Радио Свободна Европа и Оупън Медия са също са обявени за „чуждестранни агенти“.

Журналисти на „Проект“ са автори на поредица разследвания за управляващия елит на Русия.

В края на юни московската полиция извършиобиски в домовете на някои журналисти от „Проект“. Повод за това стана журналистически материал, който разкрива данни за богатството на министъра на вътрешните работи на Русия и семейството му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG