Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кирил Петков очаква ББР да приключи годината на загуба


Служебният министър на икономиката отговаря на въпроси на депутати в парламента

Служебният министър на икономиката Кирил Петков очаква Българската банка за развитие (ББР) да приключи годината на загуба от около 250 млн. лв. Това стана ясно по време на изслушването му в Народното събрание.

Като причина за това той посочи големите провизии, които трябва да заделя заради условията, при които е отпускала заеми. Някои от тях предвиждат кредитополучателите да плащат само лихви в продължение на 10 г. и след това да започнат да изплащат главницата.

"Банката е стабилна, защото има голяма ликвидност и данъкоплатците са вкарали пари. Лошата новина е, че част от тези кредити може би няма да бъдат върнати по начина, по който са обещани. Това успяхме да разберем след 8 седмици борба да сменим надзора, чиято квалификация не е толкова голяма. Кредитите са били давани и надзиравали, контролирани от хора, които не са били от банковия сектор", каза Петков.

Министърът припомни, че две трети от големите кредити са дадени на 20 компании. „Банката е раздавала големи кредити на определен кръг от фирми, извън закона за ББР. 20-те най-големи кредита покриват 90% от средствата на банката. Говорим за над 2 млрд. лева. Средният размер на дълга е 80 млн. лв.”, каза Петков.

Надзорът на ББР ще даде на прокуратурата кредит за 100 млн. лв. Банката приключи на загуба и 2020 г., което се случи за първи път от 12 години. като основна причина от банката за развитие посочиха ефектите от ковид кризата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG