Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Индикатори за корупция". Близо 200 млн. лева за военна инфраструктура са платени авансово и без конкурс


Министърът на отбраната Георги Панайотов
Министърът на отбраната Георги Панайотов

Проверки в Министерството на отбраната са разкрили редица финансови нарушения и "индикатори за корупция", каза служебният военен министър Георги Панайотов по време на парламентарния контрол в петък.

Проверките са били назначени на 12 май, когато президентът назначи служебното правителство. Резултатите показват, че има неспазване на Закона за обществените поръчки и неефективен контрол по изпълнение на договорите за строителство. Докладите са изпратени на Агенцията за държавна финансова инспекция и Военноокръжна прокуратура София, каза Панайотов.

Проверките са направени в Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната", в Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно почивно дело", в "ТЕРЕМ Холдинг" ЕАД и в "ТЕРЕМ-КРЗ Флотски арсенал Варна" ЕООД.

Данните показват, че 80 процента от всички обществени поръчки в областта на инфраструктурните проекти през 2020 г. са сключени без проучване на пазара и с директно възлагане на определени изпълнители.

Договорите за инфраструктурата, свързана с придобиването на новите изтребители F-16, не предвиждат краен срок, като по повечето от тях все още няма одобрен идеен проект, каза министърът.

"Това налага извода, че към момента е налице закъснение с около 7-8 месеца", каза Панайотов.

Той допълни, че 95% от сключените договори за инфраструктурата за F-16 са разплатени авансово. Общо за края на 2020 г. и началото на 2021 г. са преведени приблизително 184 млн. лв.

"И макар формално да не е нарушен грубо Законът за обществените поръчки, резултатите са негативни и са налице индикатори за корупция", каза министърът.

Освободен е главният директор на ГД "Инфраструктура на отбраната", а дисциплинарният съвет към министъра установява виновните лица, каза още министърът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG