Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пламен Николов от "Има такъв народ" получи мандат за съставяне на правителство


Пламен Николов получава мандата от Румен Радев
Пламен Николов получава мандата от Румен Радев

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Пламен Николов, депутат от "Има такъв народ". Номинацията за министър-председател беше направена в последния момент, след като през целия ден представители на най-голямата партия в парламента потвърждаваха информациите, че това ще бъде Петър Илиев.

Пламен Николов е роден през 1977 г. в Горна Оряховица, той е доктор по философия на правото, политиката и икономиката, пише в сайта на "Има такъв народ". Представен е още като човек с "над 15 години опит в бизнес развитието и управлението на проекти".

Николов не е популярен публично и няма политически опит. Учил е в Австрия. През 2018 г. той се е явил в "кастинга" за политици, който организира "Шоуто на Слави". Предаването тогава се излъчваше по най-голямата телевизия в България бТВ.

"Управлявам офиса на американска компания за Европа, Близкия Изток и Африка", казва тогава Николов. По време на "кастинга" той казва още, че "образованието е най-сериозният елемент от националната сигурност".

Николов има 7 дни, за да предложи структура и състав на проекта за правителство, предвижда Конституцията.

"Хората гласуваха за вас с очакването да консолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта", каза президентът Румен Радев и напомни, че мандатът трябва да бъде върнат в 7-дневен срок.

"Ще направя всичко възможно всичко да бъде в установените законови срокове", отговори Николов и благодари на президента.

"Има такъв народ" спечелиха на изборите на 11 юли 65 места в парламента, а заедно с т.нар. партии на протеста "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" имат 112 депутата.

За да имат мнозинство, на тях им трябват поне 121 от общо 240 гласа в Народното събрание. Затова започнаха разговори с БСП (36 депутата), а среща беше проведена и с ДПС (29). Никой не иска да преговаря с бившите управляващи на Бойко Борисов ГЕРБ (63).

Засега нито една политическа сила не е обявила дали ще подкрепи правителството на "Има такъв народ". Всички очакват преди това да видят състава му.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза пред журналисти в президентството, че имената на кандидатите за министри ще бъдат съобщени в Народното събрание.

"Пет първи приоритета"

Пламен Николов каза пред журналисти, че неговото правителство ще има "пет първи приоритета". На първо място той посочи Плана за възстановяване и устойчивост, по който България очаква да получи от ЕС над 12 млрд. лева. Вторият посочен приоритет е справянето с очакваната нова вълна от епидемията от COVID-19.

Третият приоритет на Николов е преизчисляването на пенсиите. На четвърто място е промяна в избирателната система и въвеждане на мажоритарни избори - нещо, което "Шоуто на Слави" подкрепя от години и през 2016 г. организира референдум по темата.

Петият приоритет за Николов е провеждането на съдебна реформа.

Тошко Йорданов каза, че това са приоритети, които се подкрепят от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме", като някои от тях се споделят и от БСП.

"Много държим на подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", каза Тошко Йорданов.

Ако "Има такъв народ" не успее да състави правителство, мандатът ще бъде връчен на втората политическа сила - ГЕРБ. При втори провал, президентът има право да реши на кого да връчи третия проучвателен мандат. При трети провал, президентът трябва да насрочи нови парламентарни избори.

Така стана след изборите на 4 април, след които никой не успя да състави правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG