Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дългата ръка на ДПС". Защо забуксуваха преговорите за кабинет


Представители на ДПС по време на консултациите с ИТН.
Представители на ДПС по време на консултациите с ИТН.

Петък, 30 юли – очакваше се това да бъде денят, до който партията победител от изборите, “Има такъв народ” (ИТН) на Слави Трифонов, да представи проекто-състава си на правителство. Нагласите бяха, че това ще бъде вторият, този път успешен опит, след фалстарта на ИТН с кабинет, начело на който беше предложен бившият министър от НДСВ Николай Василев. Очакванията обаче се оказаха неоправдани.

"Има такъв народ" спечелиха на изборите на 11 юли 65 места в парламента, а заедно с т.нар. партии на протеста "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" имат 112 депута. За да имат мнозинство, на тях им трябват поне 121 от общо 240 гласа в Народното събрание. Затова започнаха разговори с БСП (36 депутата), а среща беше проведена и с ДПС (29). Никой не иска да преговаря с бившите управляващи на Бойко Борисов ГЕРБ (63).

Към момента шансовете за съставяне на редовен кабинет или за отиване на трети парламентарни избори в рамките на година, изглеждат поравно. В основата на тази политическа криза се оказва партията ДПС.

От една страна, Движението за права и свободи (ДПС) дава ясни сигнали на “Има такъв народ”, че би било благоразположено към правителство на Трифонов, ако то не продължи линията на служебния кабинет и се разграничи от министри като Асен Василев и Кирил Петков, които опитаха да ограничат влиянието на ДПС. От друга страна, “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме” настояват точно тази линия да бъде продължена в следващото правителство, дори персонално от Петков и Василев.

На този фон “Има такъв народ” поеха курс на разграничаване от Асен Василев, въпреки че той беше поканен за министър в първия им вариант на правителство. Атаката срещу него се случи с декларация от името на ИТН под аплодисментите на депутатите от ГЕРБ и ДПС.

Все пак от партията на Трифонов оставиха отворени вратите за разговори с лидерите на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Христо Иванов и Мая Манолова. Не е ясно обаче нито кой ще направи първата крачка, нито каква ще бъде тя след като през седмицата Иванов и Манолова видяха заплаха от “дългата ръка на ДПС”, а “Има такъв народ” прехвърли отговорността за това дали ще има правителство или не върху двете коалиции.

В четвъртък надвечер Слави Трифонов дори обвини Христо Иванов, че тласка страната към нови избори и попита "Кой тогава е ДПС".

Големият въпрос: Кой?

Вербалните престрелки обаче скриха най-големия въпрос - персоналният състав на бъдещото правителство. Имената на бъдещите министри не са известни, а именно от тях може да се направи извод дали в правителството ще има влияние на ДПС или не.

"Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" настоятелно задават въпроса кой ще носи персонална отговорност.

Встрани от прехвърчащите искри остава БСП. От левицата декларират сходства с партията на Трифонов и от думите на Корнелия Нинова се разбира, че крачката до официална подкрепа е съвсем малка.

Обвинението “ДПС”

Ходът на разговорите за съставяне на правителство се промени от сряда, когато първоначално “Демократична България” (ДБ), а след това и “Изправи се.БГ! Ние идваме!” (ИБГНИ), поискаха гаранции от “Има такъв народ”, че ДПС ще бъде далеч от властта.

Двете коалиции предупредиха, че няма да толерират заигравания с ДПС и ГЕРБ. Те настояха да бъде подписан документ с основните приоритети на бъдещото правителство – нещо, което до момента от "Има такъв народ" не са предлагали по време на разговорите с нито една от групите в парламента.

Христо Иванов поиска да бъдат съобщени имената на хората в бъдещата изпълнителна власт и предложи министрите от служебния кабинет Асен Василев (финанси), Кирил Петков (икономика) и Николай Денков (образование) да запазят постовете си.

Новият курс свари неподготвени ИТН, които в сряда казаха само, че не са мислили още за споразумение.

Контраатаката

Ден по-късно, вместо да обявят имена или да продължат разговорите по конкретни теми, от ИТН решиха да отговорят на Христо Иванов и Мая Манолова с декларация в парламента.

В четвъртък председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов не коментира критиката на ДБ и ИБГНИ за “дългата ръка на ДПС”, която според тях заплашва бъдещото правителство. Вместо това той обясни защо ИТН не иска Асен Василев да остане министър и го обвини в кражба на интелектуална собственост. Става дума за стар търговски спор с участието на Василев, който отдавна е приключил в негова полза, както припомни той по-късно.

Тошко Йорданов обвини Христо Иванов и Мая Манолова, че искат да кадруват в кабинет на "Има такъв народ".

След това Йорданов обвини Иванов и Манолова, че искат да кадруват в кабинет на ИТН и каза, че ако правителство не се състави, за това ще носят отговорност “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме”.

Декларацията на “Има такъв народ” беше посрещната с бурни аплодисменти от депутатите от ГЕРБ и ДПС, а лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ специално влезе в пленарната зала за нея.

Няколко часа по-късно лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов продължи конфликта с коментар във Фейсбук, с който обвини Христо Иванов, че е решил "да взриви обстановката" и "да засили страната към нови избори".

Петков и Василев vs. ДПС

Така волно или не служебните министри Асен Василев и Кирил Петков се превърнаха в лакмус за това дали “дългата ръка на ДПС” прозира зад мълчанието на “Има такъв народ” относно персоналния състав на кабинета.

Още в четвъртък сутрин стана ясно, че отношението към Асен Василев и Кирил Петков ще бъде определящо. Пред Нова телевизия зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев каза, че партията му няма да подкрепи кабинет с участието на министри от служебното правителство. Според него зад служебните министри Асен Василев и Кирил Петков се вижда "дългата ръка" на бизнесмена Иво Прокопиев.

"Като зрители на процеса по избор на кабинет, това което виждаме, ни отдалечава от съставянето на правителство. Защото политическата немощ на преговарящите се крие зад мантри "Далеч ДПС", каза Цонев.

“Нашето решение е да изчакаме края на преговорите и да видим състава на правителството. Ако трябва да дадем нашия принос, без да участваме, бихме го направили. Огромно значение има обаче и персоналният състав", каза Йордан Цонев.

Василев и Петков ядосаха ДПС, защото говорят конкретно за задкулисното влияние на бившия депутат от Движението Делян Пеевски. Финансовият министър разшири списъка на свързаните лица със санкционираните от САЩ Делян Пеевски и Васил Божков. Икономическият министър пък разкри, че огромна част от парите на Българската банка за развитие са отпуснати на фирми, които са близки до политически обвързани бизнесмени, сред които и Пеевски.

Как изобщо темата за ДПС стана централна?

В телевизионното си участие Йордан Цонев коментира още, че ДПС не участва в преговорния процес по съставяне на ново правителство от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", въпреки срещата която имаха на 25 юли.

"ДПС не е участник в преговорния процес. Получихме една куртоазна покана, срещата продължи 30-40 минути", каза Цонев.

Хората на Слави Трифонов казват, че не искат да са зависими от ДПС, а срещата са провели от любезност.

Хората на Слави Трифонов казват, че не искат да са зависими от ДПС, а срещата са провели от любезност. Партията обаче не е отговорила на публично задавания въпрос защо се срещат с ДПС, след като не искат подкрепата им.

Точно тази среща използват като пример представителите на “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме”, когато изказват съмненията си за влияние на ДПС върху сформирането на ново управление.

С такова задкулисно влияние те свързват и атаката от страна на “Има такъв народ” към Асен Василев с факти, известни в публичното пространство от преди 8 години. Христо Иванов коментира, че Асен Василев и Кирил Петков са получили подкрепа, защото “атакуваха схемите на ДПС”.

“Видяхме една доста съмнителна персонална атака, която смесва факти от търговски спор с квалификации от Наказателния кодекс. Надявам се, че това е просто въпрос на неумение от колегите да си формулират тезите", каза Иванов.

Самият Асен Василев пък коментира, че зад атаката вижда единодействие между Тошко Йорданов и ДПС.

Къде е БСП?

В три последователни дни от БСП твърдят, че постигат съгласие с “Има такъв народ” по всички теми, които поставят на масата за преговори. Нито един представител на левицата не е коментирал официално пререканията между останалите потенциални партньори за правителство.

Пред журналисти в четвъртък лидерката на социалистите Корнелия Нинова даде ясно да се разбере, че няма да влезе в този разговор. “Какво се случва между другите потенциални партньори за подкрепа на едно правителство не е наша работа. Нека се разберат помежду си, нека седнат и да разговарят", каза тя.

Именно това поведение на левицата и неуспялата номинация на Николай Василев за премиер преди две седмици са в основата на публично изказваните съмнения, че зад новата управленска формула могат да бъдат открити интереси, свързани с бившата Тройна коалиция. Между 2005 и 2009 България се управляваше от коалиция между БСП, ДПС и партията на бившия цар Симеон Сакскобургготски, НДСВ, чийто представител е Николай Василев.

Гласовете на “Има такъв народ” и БСП общо са 101. За съставянето на правителство е необходима подкрепата или на “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме”, или на ДПС.

В края на седмицата все още не знаем дали и кога ще се състави правителство. От президентството коментираха, че президентът Румен Радев няма да връчи проучвателен мандат докато няма ясно мнозинство.

Рано сутринта в петък обаче Радев съобщи, че ще връчи мандата още същия ден в 17 часа следобед.

XS
SM
MD
LG