Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демокартична България" и "Изправи се.бг! Ние идваме" поискаха гаранции, че ДПС ще е вън от властта


Христо Иванов
Христо Иванов

"Демократична България" (ДБ) и "Изправи се.бг! Ние идваме" (ИСБНИ) обявиха изисквания към "Има такъв народ", с което промениха хода на преговорите за съставяне на правителство.

В сряда двете коалиции предупредиха, че няма да толерират заигравки с ДПС и ГЕРБ. Те настояха да бъде подписан документ с основите приоритети на бъдещото правителство – нещо, което до момента от "Има такъв народ" не са предлагали по време на разговорите с нито една от групите в парламента.

Новият курс, който поеха ДБ и ИСБНИ започна в сряда сутринта, когато от името на парламентарна група съпредседателят на ДБ Христо Иванов поиска споразумение за съставяне на правителство, с което мандатоносителят "Има такъв народ" да гарантира, че ГЕРБ и ДПС ще бъдат държани настрана от управлението. Последва същото искане от страна и на другата протестна коалиция "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

По-късно през деня на среща между лидерите на двете коалиции стана ясно, че те се обединяват в искането си за гаранции, че бъдещият кабинет няма да бъде под влиянието на ДПС. Мая Манолова коментира пред журналисти, че основание за това настояване им дават "светещи червени лампички".

Христо Иванов (ДБ) каза от трибуната в парламента, че включването на ДПС в разговорите за правителство е "сериозен проблем", тъй като бъдещото управление трябва да предлага програма в парламентарна конфигурация, която да осигури дистанция от ГЕРБ и ДПС.

"Тези две политически формации са заложник в своите ядра на две организирани корупционни групи - около Борисов и около това, което наричаме Сарая - вратата, от която влиза корупцията", каза Христо Иванов.

В предишните два дни преговорите на експертните групи вървяха гладко, като представителите на трите протестни формации твърдяха, че нямат съществени различия.

Условията за подкрепа на правителството

В сряда обаче от "Демократична България" издигнаха искания, прочетени от парламентарната трибуна.

Условията на коалицията са следващото правителство да освободи държавността от корупцията; да има ясен ангажимент за реформа в правосъдието и промяна в конституцията и обща визия за изчистване на регулаторите и службите от "корупционни калинки"; да се изчисти финансовата система от мръсни пари; да се приеме пакет от мерки, свързани със санкциите по "Магнитски". Според "Демократична България" е нужен и ясен план за действие при нова вълна на COVID-19.

За първи път в парламента беше поставен и въпросът за персоналния състав на бъдещото правителство.

"Личният състав на кабинет да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, но не повдигат въпроси", каза Христо Иванов. Според него трябва да се направи усилие в редовното правителство да се привлекат служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, защото се ползват с голяма обществена подкрепа.

Кабинетът няма да бъде обявен до петък

Междувременно стана ясно, че съставът на втория проектокабинет на "Има такъв народ" (ИТН) няма да бъде обявен до края на седмицата. Това каза пред журналисти в Народното събрание Ивайло Вълчев от партията на Слави Трифонов.

"Далече сме от мисълта да строим поведението си в преговорите за правителство по това кой какво очаква от нас и с какво ще бъде щастлив", добави той.

Вълчев добави, че преговорите за подкрепа по политики продължават. А на въпрос дали ще бъде подписано споразумение той отговори: "Не сме разсъждавали".

В началото на седмицата Радостин Василев от ИТН обяви, че "до края на седмицата би трябвало да има готов кабинет с имена".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG