Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новото правителство. Какво знаем и какво не знаем досега


Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и депутатът Филип Станев
Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и депутатът Филип Станев

Преговори за правителство има, но новина за договорено правителство все още няма. Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" победи на изборите, но нейните 65 депутати не са достатъчни за самостоятелно правителство.

Другите две т.нар. партии на протеста също не са достатъчни за мнозинство - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.бг! Ние идваме" имат общо 112 депутати в 240-местния парламент.

Затова партията на Слави Трифонов започна преговори с всички, без ГЕРБ. Засега изглежда, че необходимата подкрепа се търси от бившата комунистическа партия БСП.

Какво се случва на преговорите? Ще има ли правителство? Кога ще научим кой ще е премиер? В следващите редове събрахме известното и неизвестното по темата.

Какво стана на срещите

От петък насам партията победител на изборите на 11 юли “Има такъв народ” (ИТН) започна разговори с останалите парламентарни групи, без ГЕРБ. Срещите не са нито преговори за съставяне на правителство, нито консултации за управленска коалиционна формула. Представени са само като официални срещи, които се провеждат преди ИТН да състави правителство.

От петък до неделя представители на партията на Слави Трифонов проведоха разговори с ръководствата на парламентарните групи на “Демократична България” (ДБ), “Изправи се.БГ! Ние идваме!”, БСП и ДПС.

В понеделник “Има такъв народ” започна нов кръг разговори – този път по секторни политики. Те продължават и в близките дни.

Целта на партията е да намери пресечни точки между вижданията си и програмите на останалите политически сили. Първата среща беше с "Демократична България" и на нея са се обсъждали идеите за промени в правосъдието. Последваха разговори и с "Изправи се.БГ! Ние идваме" и БСП.

Проверка на Свободна Европа сред останалите партии показа, че експертни срещи ще се проведат и по въпроси, свързани със социална политика, енергетика, финанси, отбрана и здравеопазване.

Въпреки впечатлението, че разговорите са достигнали до конкретни действия и остава само да се състави правителство, остават сериозни неизвестни.

На този етап не се знае нито как ще бъдат гарантирани постигнатите договорки, нито кой ще провежда реформите, за които се договорят парламентарните групи. Не е известно и в какви срокове ще се правят законови промени, нито кой и как ще определя приоритетите на правителството и поредността им.

Няма отговор и основният въпрос: кой ще е новотото предложение на партията на Слави Трифонов за министър-председател, след неуспеха с номинацията на Николай Василев.

Какво знаем досега?

Известното е значително по-малко от неизвестното, като повечето допирни точки между ИТН и останалите партии са известни още от предизборната кампания.

  • Съдебна реформа с идеи на ДБ

Една от общите цели, които си поставят "Има такъв народ" и "Демократична България", е реформа в съдебната система, която включва смяна на главния прокурор Иван Гешев, предсрочна смяна на състава на Висшия съдебен съвет и закриване на специализираните съд и прокуратура.

Разговорите между двете формации продължават, но в понеделник Атанас Славов (ДБ) каза, че големият въпрос е дали в 46-ото Народно събрание ще се събере мнозинство за промени и в Конституцията.

  • "Без влиянието на ДПС"

От Демократична България настояват за “санитарен кордон” около ДПС.

На този фон “Има такъв народ” все пак включи и ДПС в разговорите за подкрепа на евентуалното си правителство. От ИТН твърдят, че не са искали подкрепа от Движението за бъдещото правителство, а само са изложили приоритетите си. Заместник-председателят на партията Тошко Йорданов каза, че евентуалният кабинет, който ще съставят, ще бъде без влиянието на ДПС. Йорданов е изказал тези уверения по време на срещата с "Изправи се. БГ. Ние идваме" (ИБГНИ) в събота.

Лидерката на тази парламентарна група Мая Манолова коментира пред медиите, че двете формации имат “перфектно съвпадение” по приоритетните теми. Като такива тя посочи единомислие по “социалните политики и съдебната реформа”.

  • Социална политика с идеи на БСП

На последвалата среща между “Има такъв народ" и БСП двете партии откриха също общи виждания. На срещата са уточнени теми и политики, по които двете политически сили имат припокриване, но остават и някои различия. Става дума най-вече за социалния сектор, по който ИТН и БСП специално ще разговарят до сряда.

Междувременно в неделя Националният съвет на БСП даде мандат на ръководството на партията за преговори за общи политики както с “Има такъв народ”, така и с останалите две партии на протеста – "Демократична България" и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”.

Какво предстои?

“Има такъв народ” са поканили представители на ДБ, БСП и ИБГНИ на разговори по отделни политики. Те започнаха в понеделник, но се очаква да продължат поне до четвъртък.

Разговорите няма да са многостранни, а с всяка партия поотделно. Първата среща беше с “Демократична България”, но впоследствие правосъдието беше обсъдено както с “Изправи се.БГ! Ние идваме!”, така и с БСП.

ДПС няма да бъдат поканени на тези разговори. Неофициално от Движението казаха пред Свободна Европа, че ще действат на място в пленарната зала и дори може да покдрепят някои от предложенията.

В дните до четвъртък “Има такъв народ” ще обсъжда с останалите три формации социални, здравни, финансови, енергийни и отбранителни политики.

Какво не знаем?

И БСП, и коалицията на Мая Манолова и "Демократична България" твърдят, че ще вложат усилия в преговорите и засега няма да поставят въпроси за имена в правителството.

“Все пак, обаче, ние трябва да знаем, ако се договорим за нещо, кой ще провежда тези политики, не може съвсем безусловна подкрепа”, коментира представител на преговорния екип на БСП пред Свободна Европа.

Партията смята, че ако се водят “истински разговори” за парламентарна подкрепа преди да бъде гласуван съставът на правителството, е редно ИТН да направи една многостранна среща между всички групи, които евентуално ще подкрепят правителството.

До този момент обаче не е ясно дали такъв разговор е планиран. “Това е притеснително, защото така могат да обещаят всичко на всеки”, коментират в БСП.

Че трябва да има яснота по “общите политики на правителството”, смятат и от "Демократична България". Съпредседателят на коалицията Атанас Атанасов каза пред Свободна Европа, че е “необходимо да се формират общите политики, които ще бъдат изпълнявани от правителството и съответно политическите сили, даващи подкрепа за това правителство, да преценят какво да правят”.

Атанасов напомни, че за "Демократична България “най-важният сектор е правосъдието и ние искаме да знаем дали правителството и останалите политически сили са готови да подкрепят нашите идеи за радикална реформа”.

Нито десницата, нито левицата обаче са информирани за общ заключителен етап на разговорите. “Загадка е това, но се надяваме да се разреши”, казват от БСП.

Кой ще влезе в правителството?

Главната загадка обаче е кой ще влезе в правителството, което от “Има такъв народ” ще предложат.

Засега нито една от политическите сили, разговаряли с партията победител на изборите, не е поставяла въпрос кой ще е новото предложение за премиер, след неуспеха с бившия министър от НДСВ Николай Василев.

Не е ясно и кои ще са предложенията за министри, въпреки че вече разговорите се водят на експертно ниво. Представители и на ДБ, и на БСП, и ИБГНИ смятат, че в обозримо бъдеще трябва да чуят кой ще бъде предложен за даден пост, защото именно от министрите се очаква да провеждат отделни политики, по които сега партиите преговарят.

В понеделник пред журналисти Радостин Василев от ИТН каза, че вероятно до седмица партията ще има предложение за премиер.

Кога ще бъде връчен мандатът?

На този етап не се знае и кога президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство.

Ден след консултациите при държавния глава в края на миналата седмица, той даде да се разбере, че няма да бърза.

“Мандатът ще бъде връчен след като партиите гарантират, че са постигнали резултат”, коментира президентът.

Според Конституцията държавният глава няма срок, в който да връчи първия мандат. Сроковете започват да текат едва след това. Затова и от президентсвтото смятат, че е по-добре да се даде повече време за преговори между различните партии и така да се състави правителство още след връчването на първия мандат. Ако това не се случи, шансовете за кабинет намаляват драстично. Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов каза по време на първото заседание на парламента, че ако до началото на август няма правителство, най-вероятно е да има нови избори.

XS
SM
MD
LG