Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гледаме в една и съща посока." ИТН и ДБ се срещнаха и обсъдиха "общи приоритети"


Христо Иванов и Тошко Йорданов се срещнаха в Народното събрание на 23 юли 2021 г.
Христо Иванов и Тошко Йорданов се срещнаха в Народното събрание на 23 юли 2021 г.

„Има такъв народ“ и „Демократична България“ имат общи основни политически цели. Това казаха председателите на парламентарните групи на двете формации Тошко Йорданов и Христо Иванов сред среща, проведена в петък.

Това беше първата от серия консултации, инициирани от „Има такъв народ“ с всички партии в 46-ото Народно събрание без ГЕРБ. От формацията на Слави Трифонов изтъкват, че целта на срещите не е съставяне на коалиционно правителство, а търсене на подкрепа в парламента за правителство на „Има такъв народ“.

„Ние като политическа партия провеждаме разговори с други политически парти без, разбира се, ГЕРБ. Излагаме нашите виждания. По някои от тях, както в случая установихме, имаме съвпадения. Тук не е търсене на коалиционна подкрепа“, каза зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов след срещата.

„На този етап това, което беше важно, беше да установим, че сме си поставили едни и същи политически цели. Тоест гледаме в една и съща посока по отношение на програмите“, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той уточни, че сред тези цели са смяна на главния прокурор и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС), реформа на прокуратурата и правосъдието.

Йорданов и Иванов съобщиха, че на срещата не са обсъждани имена на премиер и министри в бъдещ кабинет не са обсъждани на срещата.

„Това е ангажимент на нашата партия. Важни са политиките, а министрите са изпълнители“, каза Тошко Йорданов.

„Естествено, че когато трябва да гласуваме, ние ще преценим всичко заедно - имената, политиките, ангажиментите и парламентарната конфигурация“, каза Христо Иванов.

Срещите на „Има такъв народ“ продължават в събота от 11.00 часа с парламентарната група на „Изправи се.бг! Ние идваме!“, от 14.00 ч. - с БСП, а в неделя от 11.00 ч. - с ДПС.

В последните месеци представители на „Има такъв народ“ казваха, че няма да работят с ГЕРБ, БСП и ДПС, защото те са „партиите на статуквото“. В четвъртък от партията на Слави Трифонов съобщиха, че ще проведат срещи с всички партии в новия парламент без ГЕРБ.

От „Демократична България“ по-рано посочиха оставането на ДПС извън властта като ключово условие да подкрепят кабинет.

След срещата в петък Христо Иванов каза, че формацията му запазва резервите си по този въпрос. „Ние искаме, ако има правителство, за което ние даваме подкрепа, то да положи усилия максимално да се отдалечи от ДПС. Как това ще се случи, е въпрос на визия на мандатоносителя“, каза той.

Тошко Йорданов каза, че поканата към ДПС не значи търсене на коалиция. „Ако има правителство, то ще бъде правителство на една политическа партия, което означава в известна степен - правителство на малцинството. Това няма да е коалиционно правителство“, каза Йорданов. „Никой не може да забрани на никого да подкрепи някаква политика.“

„Има такъв народ“ има най-много депутати в 46-ото Народно събрание. Партията обаче няма достатъчно депутати, за да състави сама правителство. В случай че формацията постигне споразумение с другите т.нар. партии на промяната - „Демократична България“ и „Изправи се! Ние идваме!“, те не биха имали мнозинство от 121 депутати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG