Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Те ще си преценят ще гласуват ли." ИТН и ДПС обсъдиха приоритетите си за бъдещо управление


Тошко Йорданов, Мустафа Карадайъ, Филип Станев и Йордан Цонев в началото на срещата в неделя
Тошко Йорданов, Мустафа Карадайъ, Филип Станев и Йордан Цонев в началото на срещата в неделя

Представителите на “Има такъв народ” (ИТН) и на ДПС се срещнаха и обсъдиха приоритетите си за бъдещото управление. Тошко Йорданов от ИТН каза, че партията му не е искала подкрепа от ДПС за бъдещо правителство и движението само ще трябва да прецени дали ще подкрепи предложение за кабинет на ИТН. Мустафа Карадайъ от ДПС посочи, че повечето идеи на партията му съвпадат с тези на ИТН.

Това беше четвъртата от серия консултации, инициирани от “Има такъв народ“ с всички партии в 46-ото Народно събрание без ГЕРБ. От формацията на Слави Трифонов посочват, че целта на срещите не е съставяне на коалиционно правителство, а търсене на подкрепа в парламента за правителство на “Има такъв народ“.

В последните месеци представители на “Има такъв народ“ казваха, че няма да работят с ГЕРБ, БСП и ДПС, защото те са “партиите на статуквото“. В четвъртък от партията на Слави Трифонов съобщиха, че ще проведат срещи с всички партии в новия парламент без ГЕРБ.

“Изслушахме идеите на ИТН за техните приоритети. Повечето от идеите ни съвпадат. Безусловно имаме и различия”, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след срещата. “Ние заявихме, че безусловна подкрепа няма. Едно неотменимо условие посочихме, а то е възстановяване на нормалността в политиката и демокрацията, което за нас означава Народното събрание да заеме своето място според конституцията и държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса.”

Карадайъ добави, че персоналният състав на кабинета е от значение за ДПС, но партията не държи да предлага министри.

“Не сме искали подкрепа от тях за евентуален кабинет. Просто изложихме нашите приоритети”, каза зам.-председателят на “Има такъв народ” Тошко Йорданов. “Ако бъде представен кабинет, те като партия ще си преценят харесват ли им, или не и ще гласуват ли, или не.”

Йорданов добави, че съставът на предложението на “Има такъв народ” за кабинет ще бъде отговорност на партията и тя няма да приема съвети от другите формации. “Всички партии, включително и ГЕРБ, предполагам, че биха казали, че са за съдебна реформа”, каза той.

По-рано представители на “Има такъв народ“ се срещнаха с ”Демократична България“ и с ”Изправи се.бг! Ние идваме!“. Те съобщиха, че имат съгласие по основните си приоритети и добавиха, че ще продължат разговорите помежду си. Партията на Слави Трифонов проведе среща и с БСП. Двете формации казаха, че са намерили общи приоритети и ще продължат разговорите помежду си.

“Има такъв народ“ има най-много депутати в 46-ото Народно събрание и ще получи първия мандат за съставяне на правителство. Партията обаче няма достатъчно депутати, за да състави сама кабинет. В случай че формацията постигне споразумение с другите т.нар. партии на промяната - “Демократична България“ и “Изправи се! Ние идваме!“, те не биха имали мнозинство от 121 депутати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG