Връзки за достъпност

Извънредни новини

ИТН и "Изправи се.бг! Ние идваме!" "нямат разминавания" по основни приоритети


Николай Хаджигенов, Тошко Йорданов, Мая Манолова и Филип Станев по време на срещата между „Има такъв народ“ и „Изправи се.бг! Ние идваме!“
Николай Хаджигенов, Тошко Йорданов, Мая Манолова и Филип Станев по време на срещата между „Има такъв народ“ и „Изправи се.бг! Ние идваме!“

„Има такъв народ“ (ИТН) и „Изправи се.бг! Ние идваме!“ (ИБГНИ) нямат разминавания в основните си приоритети. Това казаха Тошко Йорданов от ИТН, Мая Манолова и Николай Хаджигенов от ИБГНИ след среща, проведена в събота.

Това беше втората от серия консултации, инициирани от „Има такъв народ“ с всички партии в 46-ото Народно събрание без ГЕРБ. От формацията на Слави Трифонов изтъкват, че целта на срещите не е съставяне на коалиционно правителство, а търсене на подкрепа в парламента за правителство на „Има такъв народ“.

„Ние нямаме разминавания в основната си цел – разграждане на този отвратителен ГЕРБ-аджийски модел, който души държавата“, каза Тошко Йорданов. „Имаме еднакви виждания за съдебната реформа, за социалната политика. Имаме разминавания, разбира се, в детайлите, защото сме различни политически формации. Но посоката е една и съща“, добави той.

„За нас е важно, че получихме пълна подкрепа от „Има такъв народ“ за приоритетите, зад които стоим“, каза Мая Манолова и добави, че тези приоритети са в областта на социалната политика, съдебната реформа и борбата с корупцията.

Манолова каза също, че формацията няма да подкрепи правителство, в което „се вижда влиянието на ДПС“. „Нито ГЕРБ, нито ДПС е здравословно да имат по някакъв начин участие в следващото управление и влияние върху него, защото хората не гласуваха за това“, каза тя.

„Има такъв народ“ покани и представители на ДПС на среща, която ще се проведе в неделя. По-рано Тошко Йорданов каза, че поканата към ДПС не значи търсене на коалиция. Единствената партия, с която „Има такъв народ“ няма да проведе консултации, е ГЕРБ.

„ДПС не трябва да имат пряко участие във властта. БСП също. Това не означава, че не трябва да се вземе подкрепа. Очевидно трябва подкрепа“, каза Николай Хаджигенов.

Консултациите между „Има такъв народ“ и „Изправи се.бг! Ние идваме!“ ще продължат между на ниво експертни групи, съобщиха от двете партии.

По-рано представители на „Има такъв народ“ се срещнаха с „Демократична България“. Двете формации казаха, че имат общи основни политически цели. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че решението дали формацията да подкрепи в крайна сметка предложението на „Има такъв народ“ за правителство ще зависи от „имената, политиките, ангажиментите и парламентарната конфигурация“.

Срещите на „Има такъв народ“ продължават в събота от 14.00 ч. - с БСП, а в неделя от 11.00 ч. - с ДПС.

„Има такъв народ“ има най-много депутати в 46-ото Народно събрание. Партията обаче няма достатъчно депутати, за да състави сама правителство. В случай че формацията постигне споразумение с другите т.нар. партии на промяната - „Демократична България“ и „Изправи се! Ние идваме!“, те не биха имали мнозинство от 121 депутати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG