Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партиите в парламента искат да знаят целия състав на правителството, предложено от ИТН


Арман Бабикян и Борислав Сандов
Арман Бабикян и Борислав Сандов

С партиите, от които се иска подкрепа, трябва да има съвместно обсъждане на състава на цялото правителство, а не само на кандидата за премиер. Това са първите коментари на депутати от „Демократична България и „Изправи се.БГ! Ние идваме“, след като в петък „Има такъв народ“ излъчи новия си кандидат за премиер в последния момент преди президентът да им връчи мандата за сформиране на правителство. Според БСП сформирането на новия кабинет става все по-вероятно.

Според „Демократична България“ целият състав, програма и политика на предложеното правителство на „Има такъв народ“ трябва да бъдат обсъдени. Не е достатъчно да бъде оповестено само името на кандидата за премиер Пламен Николов. Това каза депутатът от формацията Борислав Сандов в ефира на бТВ в събота.

"За целта се изискват сериозни преговори. Изключително несериозно е председателят на тази политическа формация все още да не се е срещнал с останалите, от които търси подкрепа", каза Сандов относно лидера на ИТН Слави Трифонов.

Той каза още, че се надява представителите на най-голямата партия в парламент да „узреят“ за факта, че са се захванали с нещо сериозно, а не с „телевизионно предаване“.

Депутатът Арман Бабикян от „Изправи се.БГ! Ние идваме“ каза, че за повечето решения на ИТН формацията научава от медиите, което той определи като смущаващо.

„Проблем за нас е да знаем кой ще реализира политиката, която обещаха“, каза той в интервю за бТВ.

По думите му „Изправи се.БГ! Ние идваме“ не дава безрезервна подкрепа, въпреки че по секторните политики има общи виждания с ИТН.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова става все по-вероятно, че ще има редовен кандидат, отчитайки свършеното дотук. Все пак това няма да стане на всяка цена и остават още важни решения като това за състава на Министерския съвет и формата за подкрепа.

По отношение на личността на предложения за премиер от "Има такъв народ" Пламен Николов Нинова каза, че го познава покрай преговорите за сформиране на правителство.

"Там показа компетентност и диалогичност, разбира се, това не е достатъчно. Затова ние във вторник ще го поканим на общо събрание. Искаме да го изслушаме и да получим гаранции, че това, за което се договорихме по време на преговорите за политика, ще бъде изпълнявано", каза Нинова в изявление в събота.

Бойко Борисов каза в събота, че ГЕРБ няма да участва в разговори с партиите, които според него ще "загробят" цялата държава. Според него Слави Трифонов е трябвало да бъде кандидатът за премиер на ИТН, а не Пламен Николов.

"Трябваше да го изберат за шест месеца, да започне да работи, да подреди нещата, пък после да ги остави да работят. Както си сменя кандидатите за министри, така и утре ще го смени това момче", каза Борисов.

Коментари за решението на ИТН извън парламента

Служебният премиер Стефан Янев пожела на кандидата за министър-председател да има „качества и нерви, за да бъде в състояние да води“. Според него в тази нетипична ситуация личността на Пламен Николов ще изиграе ключова роля.

"Дали е консенсусен, за да получи очакваната подкрепа в парламента, за да може да бъде съставено правителство. Този консенсус ще предопредели до каква степен това правителство ще бъде ефективно и с достатъчно дълъг хоризонт, за да направи необходимите реформи. Страхувам се, че ако това не се случи, алтернативата е криза", каза Янев в интервю по Нова телевизия.

Според Росен Плевнелиев България е паднала в „плен на популизма“, а парламентарните партии вървят към правителство на леви популисти, което ще се основава на подкрепата на ИТН, БСП и „Изправи се.БГ! Ние идваме“.

„Когато ИТН кажат, че имат пълно сходство на приоритетите си с БСП и в същото време кажат на гражданите, че са против статуквото, нещо не се връзва“, каза бившият президент в телевизионно интервю.

Според бившия председател на Народното събрание Огнян Герджиков депутатите ще успеят да сформират редовен кабинет, който да изкара поне една година.

„Тръгнаха много аматьорски, сега нещата изглеждат по-улегнали“, каза той относно действията на ИТН в изказване по бТВ.

За кандидата за премиер Пламен Николов Герджиков каза, че макар и без политически опит лесно може да влезе в ролята на високия пост заради своя бизнес и житейския опит. Той обаче трябва да се обгради с качествени хора.

"Има такъв народ" спечелиха на изборите на 11 юли. Те имат 65 места в парламента, а заедно с т.нар. партии на протеста "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" имат 112 депутати.

За да имат мнозинство, на тях им трябват поне 121 от общо 240 гласа в Народното събрание. Затова започнаха разговори с БСП (36 депутати), а среща беше проведена и с ДПС (29 депутати). Никой не иска да преговаря с бившите управляващи на Бойко Борисов ГЕРБ (63 депутати).

Засега нито една политическа сила не е обявила дали ще подкрепи правителството на "Има такъв народ". Всички очакват преди това да видят състава му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG