Връзки за достъпност

Извънредни новини

Постоянно сменящите се правила пречат на туризма според хора от бранша


Туристи на плаж в Китен
Туристи на плаж в Китен

През целия период на кризата, причинена от пандемията с коронавирус, туристическият сектор не е успял да осъществи ползотворен контакт със здравните власти, въпреки че се е опитал многократно. Заради това бизнесите в бранша изпитват затруднения да работят и да спазват правилата. Това казват членовете на най-голямото обединение на индустриалния туристически бизнес - Алианс на Туристическата Индустрия в България (АТИБ) в писмо, адресирано до служебния здравен министър Стойчо Кацаров, икономическия Кирил Петков и туристическия Стела Балтова.

Поводът е последната промяна в условията за влизане в страната от миналата седмица, при която се затягат още изискванията за български и чужди граждани. На 29 юли министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде заповед, с която въведе 10-дневна карантина за влизащите български граждани от страните от червена зона. Тя се отменя само след представяне на ваксинационен сертификат или негативен PCR тест. Сред тези страни са Великобритания, Кипър, Испания и Нидерландия, където има ръст на случаите от новия "Делта" вариант на коронавируса. Туристическият поток към България от тези държави обаче традиционно е много силен през лятото.

Според АТИБ новите правила ще имат сериозно негативно отражение върху туристическия сектор.

"Ние продължаваме да работим без ясна визия какво ще се случва във времето напред и да гадаем каква ще е следващата заповед. С последната Ви заповед поставяте в състояние на невъзможност туризма да работи, но в същото време няма категорична забрана, която да доведе до икономическо подпомагане", посочват от АТИБ.

Обръщайки се към икономическия министър Кирил Петков от АТИБ подчертават, че действията от страна на администрацията и програмите, които уж са в помощ на бизнеса, превръщат работещи в туризма от професионалисти в оперативни счетоводители без реално да подпомагат най-пострадалия от кризата сектор на българската икономика - туризма.

От АТИБ припомнят, че браншът все още не може да бъде кредитиран от банковите институции, защото не му се обръща нужното внимание.

В писмото си от най-голямото професионално обединение в туризма подчертават, че ресорният им министър Стела Балтова не е оправдала очакванията на бизнеса.

"Вече трети месец се опитваме да Ви покажем нашите проблеми, които ни притискат сега и в този момент. За съжаление това, което виждаме в отговор, е бъдещи инициативи, за бъдещи моменти, когато туризмът е в една нормална среда, която в настоящия момент не се знае кога ще я има. Опитвахме се три месеца да Ви обясним належащите проблеми, при решаването на част от които щяха да доведат запълняемост на морските курорти и да не се допусне да има летен сезон с повече от 30 на сто затворени хотели, с повече от 85 на сто неработещи туроператори, с повече от 80 на сто неработещи екскурзоводи, с 90 на сто спрял автобусен парк на случайния превоз и най-вече с повече от 50 на сто безвъзвратно загубен обучен персонал. Дори и сега при тази толкова унищожаваща бизнеса заповед, отново нямаме реакция от МТ", пишат от АТИБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG