Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въоръжени литовски полицаи започнаха да връщат мигранти обратно в Беларус


Литовски полицаи и мигранти на границата с Беларус. Снимката е от понеделник
Литовски полицаи и мигранти на границата с Беларус. Снимката е от понеделник

Граничните полицаи в Литва започнаха да връщат обратно нелегални мигранти, които се опитват да влязат в страната от Беларус. Балтийската държава и ЕС обвиняват Минск, че използва мигрантите като политически инструмент.

Близо 180 души, повечето иракчани, бяха върнати в сряда в Беларус по заповед на министъра на вътрешните работи на Литва. Той разреши и употребата на сила, ако се наложи.

Мигрантите ще получат възможност да кандидатстват за убежище на граничните пунктове или в дипломатическите мисии. В сряда не се е наложила употребата на сила.

В последните седмици има рязък ръст на нелегалните преминавания на границата от Беларус в Литва. Вилнюс и Брюксел казват, че това е дирижирано от беларуския лидер Александър Лукашенко като отмъщение за наложените му санкции заради смазването със сила на протестите в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG