Връзки за достъпност

Извънредни новини

Олимпийската мечта, която се превърна в кошмар. Защо олимпийка от Беларус потърси международна закрила


Кристина Циманоуска с японски полицаи на международното летище в Токио
Кристина Циманоуска с японски полицаи на международното летище в Токио

Спринтьорката Кристина Циманоуска е за пръв път на Олимпийски игри тази година в Токио. Ще се състезава в спринта на 100 и на 200 метра.

Подготвя се да участва в квалификациите на спринта на 200 м, когато главният треньор на беларуския отбор се появява в стаята ѝ. Казва ѝ, че трябва да прекъсне участието си на Олимпиадата и да се върне в Беларус.

След това 24-годишната спринтьорка получава нареждане да си събере багажа и е откарана на летището в Токио. Според собствените ѝ думи – против волята ѝ. Това се случва, след като тя критикува ръководството на треньорския щаб и Беларуския олимпийски комитет в социалните мрежи.

Тази случка се разви в неделя следобед местно време в японската столица. На следващия ден светът се събуди с историята на беларуската олимпийска състезателка, която отказа да се върне в родината си и поиска международна закрила, защото се страхува, че ако се прибере, ще бъде арестувана.

Сега 24-годишната спринтьорка вече има хуманитарна виза от Полша и замина в сряда за Австрия. Международният олимпийски комитет започна разследване на твърденията ѝ, че Беларус се е опитал насила да я прибере. Редица държави осъдиха действията на Минск срещу лекоатлетката.

Какво точно се случи с Кристина Циманоуска и как тя успя да ядоса режима в Минск толкова много, че да се забърка в международен скандал заради нея? Отговорът е в следващите редове.

"Има заповед да бъда махната"

Кристина Циманоуска се класира за участие на Олимпийските игри в Токио на спринта на 100 и на 200 метра. Тя участва в квалификациите на 100 метра и отпадна, а в понеделник, 2 август, предстоеше да започне участието ѝ в спринта на 200 метра.

Това обаче не се случи. Спринтьорката разказа пред Ройтерс, че в неделя вечерта в стаята ѝ е дошъл главният треньор на беларуския отбор и ѝ е казал, че трябва да напусне Токио.

Кристина Циманоуска по време на състезание
Кристина Циманоуска по време на състезание

„Главният треньор дойде и каза, че има заповед отгоре да бъда махната“, написа тя в съобщение до репортер на агенцията в Телеграм. „В 5 часа следобед дойдоха в стаята ми и ми казаха да си събера багажа и ме отведоха на летището“, добави състезателката и каза, че това се е случило против волята ѝ.

Циманоуска е трябвало да се качи на самолет на турските авиолинии и да се прибере в Беларус. Но когато е стигнала на международното летище „Ханеда“, тя е отказала и е поискала помощ от властите в Япония и международна закрила. Тя казва, че се страхува, че ако се прибере в Беларус, ще бъде арестувана.

Вечерта в неделя тя е видяна с японски полицаи на летището. Казва, че е в безопасност. След като прекарва нощта на летището, Циманоуска е видяна да пристига в посолството на Полша в Токио с кола с дипломатически номера.

Младата състезателка получава помощ от Беларуската фондация за спортна солидарност – сдружение, основано след началото на протестите в Беларус миналото лято. То подкрепя спортисти, които са лишени от възможност да се състезават или са жертви на тормоз от властите заради политическите си убеждения. Организацията публикува видео, в което Циманоуска призовава за помощ от Международния олимпийски комитет.

Кристина Циманоуска пристига в посолството на Полша
Кристина Циманоуска пристига в посолството на Полша

Според председателката на фондацията Александра Герасименя, олимпийска медалистка в плуването, посолството на Полша в Токио е било първото, което е реагирало на призива за помощ. Франция и Чехия също публично предложиха да съдействат на състезателката.

Циманоуска се озовава в сградата на дипломатическата мисия на Варшава на 2 август сутринта.

По-късно същия ден зам.-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски съобщи, че Варшава е издала на Циманоуска хуманитарна виза. „Потвърждавам, че ще ѝ предоставим всяка необходима помощ в Полша, ако тя пожелае да се възползва“, каза Яблонски.

Беларуската фондация за спортна солидарност съобщи, че е осигурила на спортистката самолетен билет за Полша. В сряда обаче тя се качи на полет за Австрия. Предстои Циманоуска да кандидатства официално за убежище.

"Като муха в паяжина"

Кристина Циманоуска казва, че причината да се опитат да я накарат да се прибере в Беларус по-рано от предвиденото, са критики, отправени от нея към треньорите ѝ в социалните мрежи. Състезателката каза, че се страхува, че ако се върне в Беларус, ще бъде арестувана заради това.

В пост в Инстаграм отпреди четири дни Циманоуска пише, че е била включена в отбора за щафетното състезание на 4х400 метра на Олимпиадата в Токио в последния момент, без изобщо да е получила възможност да се подготви. Тя добавя, че причина за това е, че някои от състезателките, които е трябвало да бъдат в отбора, не отговарят на условията за участие, защото не са им направили всички тестове за допинг.

Лекоатлетката твърди, че именно тази публикация е повод за опитите да бъде отведена принудително в Беларус.

В неделя в социалните мрежи беше разпространен запис, за който се твърди, че е на разговор между Циманоуска и двама представители на беларуския спорт. В него се чува как двама мъже ѝ казват, че няма избор освен да се прибере в Беларус. Те казват, че коментарите ѝ в социалните мрежи са „глупави“, защото хора „може да си загубят работата“ заради тях.

Самата спортистка потвърди, че гласът на записа е нейният. Предполага се, че другите двама участници са заместник-директорът на Беларуския национален олимпийски тренировъчен център по лека атлетика Артур Шумак и главният треньор на беларуския олимпийски отбор по лека атлетика Юрий Майсевич.

„Просто се прибери. Не пиши нищо никъде. Не прави коментари. Казвам ти дума по дума какво ми е казано“, казва един от мъжете, участващи в разговора. „Ако искаш да продължаваш да се състезаваш за Беларус, слушай какво ти казват. Върви си вкъщи при родителите си или другаде. Остави всичко да отмине. Иначе колкото повече се движиш, толкова повече ставаш като муха в паяжина – колкото повече се дърпаш, толкова по-заплетено става.“

Акредитационния бадж на Кристина Циманоуска за Игрите в Токио
Акредитационния бадж на Кристина Циманоуска за Игрите в Токио

В момента Беларуският олимпийски комитет е оглавен от Виктор Лукашенко - най-възрастния син на авторитарния лидер на страната Александър Лукашенко. През март Международният олимпийски комитет отказа да признае избора му и му забрани да присъства на Игрите в Токио.

Беларуският олимпийски комитет каза, че треньорите на Циманоуска са решили да я върнат в Беларус заради „психологическото ѝ състояние“.

"Пореден акт на репресия"

Опитът на Беларус да прибере Кристина Циманоуска против волята ѝ предизвика остри критики срещу режима на Александър Лукашенко. Този случай беше посочен като пореден пример на репресиите срещу всеки, позволил си да критикува властите в Минск.

Лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска призова международната общност да предостави закрила на 24-годишната лекоатлетка.

„Без съмнение тя е герой. Тя намери кураж да говори и се сблъска с репресии за смелостта си. Трябва да изразим солидарност и да я подкрепим“, каза Циханоуска пред Си Ен Ен.

Говорителката на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика Жозеп Борел каза, че инцидентът е пореден пример, че режимът на Лукашенко „удря всички категории от беларуското общество, включително атлетите.“

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен определи случая като „пореден акт на репресия отвъд границите“ на Беларус, осъществен от режима на Лукашенко. Според него Циманоуска е станала обект на натиск „просто защото е говорила свободно“.

Подобни действия „нарушават олимпийския дух, нарушават основните права и не могат да бъдат толерирани“, написа Блинкен в Туитър.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG