Връзки за достъпност

Извънредни новини

МОК разследва случая с атлетката от Беларус. Спортният съд отказа да я допусне до състезание


Кристина Циманоуска
Кристина Циманоуска

Международният олимпийски комитет (МОК) започна официално разследване по обвиненията, свързани с опита на Беларус насила да прибере своята спринтьорка Кристина Циманоуска от Токио, съобщи Би Би Си.

“Трябва да установим всички факти, което може да отнеме време. В момента най-голямата ни грижа е свързана със сигурността на атлетката“, каза говорителят на МОК Марк Адамс.

В понеделник Циманоуска влезе в посолството на Полша, а малко по-късно получи хуманитарна виза от Варшава. Тя прекара нощта в хотелска стая на летището в Токио, където беше поставена под засилени мерки за сигурност.

До ситуацията се стигна, след като Циманоуска отправи публични критики срещу ръководството на треньорския щаб и олимпийския комитет на Беларус. По нейни думи малко по-късно тя е била заставена да събере вещите си и да се приготви за завръщане в Минск.

“Страхувам се, че в Беларус вероятно ще ме вкарат в затвора”, каза тя пред представители на медиите. В крайна сметка атлетката беше отзована от делегацията на своята страна, което фактически забранява включването ѝ в бяганията. От щаба на Беларус оправдаха решението си с “емоционалното и психологическо състояние“, но бяха опровергани от атлетката и съпруга ѝ.

Представители на беларуската опозиция обвиниха Минск в опит за отвличане заради отправените от нея критики.

Междувременно Спорният арбитражен съд (CAS) в Лозана отхвърли молбата на Циманоуска за разрешение да се състезава в старта на 200 метра след забраната за участие от страна на олимпийския комитет на Беларус.

Според съда Циманоуска не е успяла да предостави достатъчно факти, за да защити молбата си.

Беларус се намира в ситуация на все по-голяма международна изолация след началото на протестите срещу избора на на Александър Лукашенко за пореден мандат начело на страната. Недоволството довед до хиляди арести, а представители на опозицията избягаха от страната.

В края на май Минск принуди пътнически полет на Ryanair, пътуващ от Атина за Вилнюс, да кацне в Беларус. Веднага след кацането в Минск, властите арестуваха опозиционния журналист Раман Пратасевич и неговата приятелка София Сапега.

Случаят беше определен от някои политици като „държавно отвличане“. САЩ и Европейският съюз наложиха нови санкции на Беларус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG