Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Важен тест". Кабинетът пита Конституционния съд кой може да иска сваляне на главен прокурор


Министърът на правосъдието Янаки Стоилов
Министърът на правосъдието Янаки Стоилов

Министерският съвет реши да попита Конституционния съд дали министърът на правосъдието може да иска освбождаването на главния прокурор. Повод за решението е отказът на Висшия съдебен съвет да разгледа по същество такова предложение от служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

Служебното правителство изпраща искане за задължително тълкуване на текста от Конституцията, който казва, че министърът на правосъдието "може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи".

Въпросът е дали това означава, че министърът на правосъдието може да прави предложения за предсрочно освобождаване от длъжност и на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор, обясни след заседанието правосъдният министър Янаки Стоилов.

Според него питането е допустимо, защото текстът е предизвикал противоречиво тълкуване сред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В края на юли Мнозинството в Пленума на ВСС отказа да се произнесе по същество по предложението на Стоилов за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев заради накърняване на престижа на съдебната власт.

Янаки Стоилов каза, че е логично министърът да има това правомощие, "защото ако се приеме обратно разбиране, ще се окаже, че само членове на ВСС могат да инициират такава процедура".

"А това противоречи с идеята за баланса и взаимния контрол между властите", каза Стоилов. Отделно той ще обжалва отказа на ВСС да се произнесе по същество пред Върховния административен съд.

Стоилов очаква това искане да бъде поддържано и от следващия министър на правосъдието. Според него това ще бъде "един важен тест за тези неща, които се говорят по отношение на задълбочаване на съдебната реформа, на отчетността и отговорността на магистратите".

"За мен такива практически индикатори са много по-важни, отколкото общите и вече банализирани заявление как трябва да се реформира нашата правна система", каза Стоилов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG