Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой кой е в проекта за кабинет на Пламен Николов от "Има такъв народ"


Партия "Има такъв народ" представи предложенията за министри
Партия "Има такъв народ" представи предложенията за министри

Кандидатът за министър-председател Пламен Николов от "Има такъв народ" съобщи в Народното събрание предложенията за структура и състав на Министерския съвет, които ще представи за гласуване пред Народното събрание. Това стана след последователни срещи с представители на парламентарните групи на "Изправи се.БГ! Ние идваме", "Демократична България" и БСП.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която спечели изборите с 24,08% (или 657 824 от гласовете), получи проучвателен мандат от президента Румен Радев в петък, за да предложи структура и състав на правителство. Той беше връчен на Пламен Николов, който беше издигнат от партията за премиер.

Във вторник Николов запозна депутатите от "Изправи се.БГ! Ние идваме", "Демократична България" и БСП със състава за кабинет, който предлага.

Предложението за вътрешен министър е Петър Илиев, за когото преди седмица имаше информация, че може да бъде начело на правителството, а преди това беше предложен за правосъден министър в неслучилия се проект за кабинет на Николай Василев.

В биографията на Илиев, публикувана на сайта на СУ „Св. Климент Охридски“, пише, че той е щатен университетски преподавател в Юридическия факултет на университета.

Илиев e основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Илиев и Партньoри”. Почетен консул на Барбадос, както и ръководител на Консулството на Барбадос в България.

През 2013 г. Илиев представляваше бившия депутат на БСП Иван Иванов пред Конституционния съд, който разглеждаше казус за потенциалната му несъвместимост като народен представител.

Както при първото предложение за правителство на партията на Трифонов за министър на външните работи, министър на отбраната, министър на образованието и министър на спорта са предложени съответно Ради Найденов, Теодора Ганчовска, Велислава Петрова и Радостин Василев.

Ради Найденов е дългогодишен дипломат и външен министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017). Той работи в МВнР от края на 1992 г., през 2001 и 2002 г. е зам.-министър на отбраната, а до 2005 г. е началник на кабинета на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски. Найденов е специализирал в Германия, Франция и САЩ и е бил посланик в Швейцария и Лихтенщайн.

При обявяването на първия проектокабинет на ИТН Теодора Ганчовска беше представена като експерт по “отбрана и въоръжени сили". Кариерата ѝ започва в генералния щаб на Българската армия. "Преминава през всички нива и става началник на отдел "НАТО и ЕС" в министерството”.

Теодора Генчовска
Теодора Генчовска

Велислава Петрова е генетик в Института “Сангер” в Кеймбридж, Великобритания - един от трите най-известни центрове за генни изследвания. Петрова е автор на откритието, че вирусът, причиняващ дребната шарка, изтрива имунната памет на човешкия организъм, събирана след всяко заболяване от най-ранно детство.

Велислава Петрова
Велислава Петрова

Радостин Василев е предложението за министър на младежта и спорта. Той се занимава със спортно право и беше един от адвокатите на футболния клуб ЦСКА по време на управлението на фирма „ТИТАН“. По-късно беше част от екипа, който издигна и се занимаваше с кандидатурата на Любослав Пенев за президент на Българския футболен съюз (БФС). В момента е депутат от ИТН.

Радостин Василев
Радостин Василев

За министър на регионалното развитие е предложен Георги Георгиев. Той е депутат от ИТН от Враца. Според сайта на партията той има научна степен доктор по "Организация и управление на производството/строителство".

Там пише още, че той е участвал "в екипа към Министерство на финансите, въвел капиталово бюджетиране основано на проектен подход на базата на неговия дисертационен труд за период от 3,5 години”.

Георги Георгиев
Георги Георгиев

Предложението за министър на енергетиката е Александър Николов. Той е служебен заместник-министър на енергетиката. Според сайта на министерството Николов “притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари”.

Николов е бил изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС.

Пламен Абровски е предложен за министър на земеделието. Той е магистър по право от Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград.

Абровски беше назначен в Постоянното представителство на България към Европейския съюз по времето на земеделския министър Мирослав Найденов. В момента е депутат на ИТН от Монтана.

Пламен Абровски
Пламен Абровски

От ИТН предлагат начело на министерството на финансите да застане Пламен Данаилов. Според официалната информация за него от сайта на ИТН той има над 20 г. опит на висши управленски длъжности в големи международни компании.

Управител e на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги. Завършил е финанси, счетоводство и контрол в УНСС. В момента е депутат.

Пламен Данаилов
Пламен Данаилов

За Десислава Димитрова е известно, че е икономист. Тя е предложена за министър на икономиката.

Десислава Димитрова
Десислава Димитрова

За министър на културата е предложен Георги Султанов. Той е оперен артист. “Работи с всички музикални институти в България. С БНР и БНТ, започнало през 2006г. като е осъществил множество записи и участия в концертни програми с оркестрите на БНР и Софийска Филхармония” [правописът е запазен], пише в сайта на партия ИТН .

Георги Султанов
Георги Султанов

Предложението за здравен министър е Силви Кирилов, а за министър на правосъдието е предложен Момчил Иванов.

Силви Кирилов е уролог, в момента депутат от Хасково. Бил е директор на Агенцията по трансплантации и директор на болниците Александровска, “Доверие” и “Уни Хоспитал”.

Момчил Иванов е юрист. Избран е за депутат на ИТН от Велико Търново, където е и областен координатор на партията.

Гроздан Караджов е предложението за министър на транспорта. Той беше депутат от Реформаторския блок през 2014 г. Професионалната му кариера започва във фондация „Отворено общество“, пише в официалната му биография.

Силвия Бакърджиева
Силвия Бакърджиева

Караджов беше главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК по време на правителството на Иван Костов.

Работил е в Надзорния съвет на Българска пощенска банка, бил е член на Съвета на директорите на RILA SOLUTIONS, както и директор на фондация „Демокрация“.

За министър на екологията е предложена Силвия Бакърджиева.

Ивайло Кожухаров е предложен за министър на туризма. Според сайта на ИТН той е експерт по туризъм с над 17 години професионален опит както като ръководител, така и като консултант на редица успешни хотелски комплекси в България. Избран е за депутат на партията от Варна.

Ивайло Кожухаров
Ивайло Кожухаров

За социален министър е предложена Теодора Пенева. Тя работи в системата на БАН и е представена като човек, който “има над 17 години практичен и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори, както и в разработката на стратегии за развитие на дейността на фирми в Китай и за развитие на публични услуги в България”.

Теодора Пенева
Теодора Пенева

Според информацията за нея на сайта на ИТН Пенева притежава опит в методите на измерване на енергийната бедност и оценка на различни видове политики за намаляване на енергийната бедност, общата бедност, и политики за сектор социални услуги.

Д-р Антония Валентинова е номинирана за министър без портфейл по ромските въпроси. Тя специализира анестезиология и интензивно лечение. Има опит в Спешна помощ. През 2020 г. получава наградата „Млад лекар на годината“. Валентинова беше предложена за същия пост и в неуспешния проект за правителство, начело с Николай Василев.

Антония Валентинова
Антония Валентинова

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG