Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното: Един или двама кандидати за премиер имаше в петък?


Философът Пламен Николов получи мандат за съставяне на правителство в петък. Юристът Петър Илиев беше името, което се коментираше неофициално от представители на всички партии като кандидат за премиер на "Има такъв народ"
Философът Пламен Николов получи мандат за съставяне на правителство в петък. Юристът Петър Илиев беше името, което се коментираше неофициално от представители на всички партии като кандидат за премиер на "Има такъв народ"

“Трябва веднъж завинаги да сложим точка на това постоянно говорене, а то продължава”.

Така в неделя пред БНР заместник-председателят на “Има такъв народ” Филип Станев започна отговора си на въпроса, поставен от водещата: коя е била номинацията на партията за министър-председател в петък до обяд: юристът Петър Илиев или философът Пламен Николов, който в крайна сметка взе мандата.

Въпросът се появи след като в петък до обед в Народното събрание, макар и неофициално, представители на всички партии (в това число и на “Има такъв народ”) твърдяха, че за премиер ще бъде излъчен адвокат Петър Илиев. Тази информация беше публикувана в много медии в петък.

След остри реакции по повод някои моменти от професионалната биография на юриста, в петък следобед в президентството като номинация на “Има такъв народ” (ИТН) се появи депутатът от партията Пламен Николов.

По-късно хората от най-голямата партия в парламента - "Има такъв народ" на Слави Трифонов - обвиниха медиите в публикуване на фалшиви новини и казаха няколко пъти, че “Петър Илиев не е обсъждан за премиер”.

Точно обратното обаче твърди Николай Хаджигенов от “Изправи се.БГ! Ние идваме”. В петък той каза, че на среща с ИТН в Народното събрание са обсъждали името тъкмо на юриста Петър Илиев.

В следващите редове подреждаме всички известни факти, а вие ще прецените дали кандидатът за премиер е бил сменен в последния момент, дали второто име е било само заблуждаваща маневра, или пък медиите сами са си измислили историята с Петър Илиев.

Дългият петъчен ден

В 17 часа в петък 44-годишният Пламен Николов получи проучвателния мандат за съставяне на правителство от името на ИТН. Появата му в президентството изненада политическите партии и медиите.

Първоначално дошлите журналисти не разпознаха Николов, тъй като и те, и парламентарните партии очакваха друг. Няколко часа по-рано представители на ръководствата на четири партии - “Има такъв народ”, БСП, “Изправи се.БГ! Ние идваме” (ИБГНИ) и “Демократична България” (ДБ) - твърдяха, че името на Илиев е обсъждано за премиерския пост по време на поредица срещи в парламента в сутрешните часове на деня. Срещите бяха проведени след анонса на президента Румен Радев, че ще връчи мандата в петък следобед.

В продължение на целия петъчен ден Петър Илиев не вдигаше телефона си, за да потвърди или отрече информацията, че “Има такъв народ” са търсили подкрепа от ДБ, ИБГНИ и БСП за неговата кандидатура.

Слави Трифонов написа в профила си във Фейсбук, че Николов е номиниран за премиер още преди две седмици.

След като не Илиев, а народният представител Пламен Николов отиде да вземе мандата, лидерът на партията Слави Трифонов написа в профила си във Фейсбук, че Николов е номиниран за премиер още преди две седмици. А медийните публикации, че за поста предварително е бил избран друг, Трифонов нарече догадки и спекулации.

Малко по-късно в ефира на бТВ заместник-председателят на “Изправи се.БГ! Ние идваме” Николай Хаджигенов каза точно обратното. По думите му в петък сутринта представители на ИТН са обсъждали с политическото ръководство на ИБГНИ друго име, а не това на Пламен Николов. Това е бил Петър Илиев.

Така възниква въпросът какво точно са обсъждали партиите в петък сутринта.

"Абсолютна изненада"

В неделя сутрин депутатът от ИТН Филип Станев каза пред БНР, че номинацията на Пламен Николов е “избрана 12 дена, преди да бъде представена публично.”

“А това с г-н Петър Илиев... [той] беше номиниран за правосъден министър в един несъстоял се кабинет. Това е единствената истина за Петър Илиев. Никога ние в ИТН не сме предлагали, обсъждали, казвали на някого това име като премиер. Задавайте ги тези въпроси и на г-н Иванов, и на г-н Хаджигенов”, добави още Станев.

Ето защо Свободна Европа потърси и Христо Иванов от ДБ, и Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Христо Иванов потвърди, че името на Петър Илиев е обсъждано на среща между “Има такъв народ” и “Демократична България”.

В петък преди обяд с “Има такъв народ” имахме продължителна дискусия относно кандидатурата за премиер на Петър Илиев.
Христо Иванов

“В петък преди обяд с “Има такъв народ” имахме продължителна дискусия относно кандидатурата за премиер на Петър Илиев. Темата беше повдигната от моя страна и обсъждахме неговата пригодност за поста премиер”, каза съпредседателят на “Демократична България”.

“Други имена за позицията министър-председател не са ни били съобщавани”, каза още Иванов.

На въпрос как е протекъл разговорът Христо Иванов отговори, че смисълът на неговата позиция по време на целия разговор е бил, че “ние в "Демократична България" не виждам как бихме подкрепили Илиев”.

Според съпредседателя на ДБ кандидатурата на Пламен Николов за премиер в петък следобед “беше абсолютна изненада”.

От наша страна тази номинация не беше приета”

Подобен е разказът и на Николай Хаджигенов за срещата между “Има такъв народ” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”.

“В петък около обяд, след като беше ясно, че президентът ще връчи мандата следобед, проведохме разговор по приоритите ни. От ИТН казаха, че ще правят правителство, разчитайки на нашата подкрепа и на тази на "Демократична България”, започна разказа си Хаджигенов. Той каза още, че по време на разговора “така между другото от ИТН ни питаха дали бихме подкрепили премиер с профила на Петър Илиев”.

"От страна на “Изправи се.БГ! Ние идваме!” тази номинация не беше приета", допълни Хаджигенов.

“Думите ми бяха ясни – не бих гласувал за този профил", каза Хаджигенов.

Така възниква и още един въпрос - ако Пламен Николов е бил определен за кандидат преди две седмици, тогава защо представители на ИТН са тествали отношението на другите към него.

"Не сме го номинирали"

Думите на Христо Иванов и Николай Хаджигенов влизат в пряко противоречие с твърденията на Филип Станев пред БНР, че “никога (...) не сме предлагали, обсъждали, казвали на някого това име [Петър Илиев] като премиер”, опитахме да потърсим председателя на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов. При няколко последователни опити той не отговори на обажданията.

По-късно зам.-председателката на парламента Виктория Василева (ИТН) коментира пред Свободна Европа:

“Петър Илиев не сме го номинирали”. На уточняващи въпроси, които следват от думите на Иванов и Хаджигенов, Василева допълни:

“Те сами си казаха, че няма да подкрепят Илиев”.

“Словесна еквилибристика”

Така възникват още два въпроса. Първият е дали “Има такъв народ” са заблудили с името на Петър Илиев партньорите си от “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме”, на чиято подкрепа те самите твърдят, че държат най-много. И защо им е на “Има такъв народ” да обсъждат с Иванов и Хаджигенов човек, който в крайна сметка няма да бъде номиниран за премиер.

Вторият въпрос е: ако все пак “Има такъв народ” наистина са смятали да издигнат Илиев, а впоследствие са се разколебали и са номинирали депутата Пламен Николов, защо твърдят, че “това са медийни спекулации”?

На тези въпроси Николай Хаджигенов отговори кратко.

“И в двата случая имаме словесна еквилибристика, но тя говори много”. Според него вече “Изправи се.БГ! Ние идваме” няма как да са сигурни в нито един разговор с “Има такъв народ”.

“Кое ни дава гаранция, че няма да има следващи словесни упражнения?”, каза Хаджигенов.

Той обясни още, че до момента е смятал, че няма нужда от писмено споразумение с ИТН, ако се стигне до съставяне на правителство с подкрепата на “Изправи се”.

“След този случай съм напълно убеден – всичко писмено”, каза юристът.

БСП категорично отказва да коментира темата. Социалистите, които досега изразяват най-енергична подкрепа за правителство на ИТН, през целия уикенд отказваха официален отговор на въпроса дали и с тях е обсъдено името на Илиев.

Различни представители на преговорните екипи на БСП по сектори насочиха въпросите към лидерката на партията Корнелия Нинова.

“Ако от “Има такъв народ” са казвали име на някого от нас, то е на председателката, нека тя си каже”, коментираха от “Позитано” 20. Самата Нинова обаче не отговори на телефонните повиквания.

XS
SM
MD
LG