Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има такъв народ" са се отказали да номинират Петър Илиев за премиер


Петър Илиев
Петър Илиев

Петър Илиев ще бъде номинацията на „Има такъв народ“ (ИТН) за премиер. Тази информация беше потвърдена неофициално пред Свободна Европа от три източника в петък сутринта. Името е било съобщено от депутати от партията на Слави Трифонов пред техни колеги от други парламентарни групи.

По-късно през деня източници от групата на ИТН започнаха да опровергават тази информация. Свободна Европа научи, че в рамките на деня номинацията е била сменена.

Окончателен отговор дойде в 17 часа, когато президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Пламен Николов, също депутат от "Има такъв народ".

Останалите политически сили в Народното събрание коментираха, че първо искат да видят състава на правителството и тогава ще решат дали да го подкрепят.

В биографията на Илиев, публикувана на сайта на СУ „Св. Климент Охридски“, пише, че той е щатен университетски преподавател в Юридическия факултет на университета.

Илиев e основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Илиев и Партньoри”. Почетен консул на Барбадос, както и ръководител на Консулството на Барбадос в България.

През 2013 г. Илиев представляваше бившия депутат на БСП Иван Иванов пред Конституционния съд, който разглеждаше казус за потенциалната му несъвместимост като народен представител.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова каза в петък в парламента, че Петър Илиев е бил консултант на БСП по няколко конституционни жалби.

Името на Илиев се появи в публичното пространство като номинация на ИТН в неслучилия се проектокабинет с премиер Николай Василев.

"Има такъв народ" спечелиха на изборите на 11 юли 65 места в парламента, а заедно с т.нар. партии на протеста "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" имат 112 депута.

За да имат мнозинство, на тях им трябват поне 121 от общо 240 гласа в Народното събрание. Затова започнаха разговори с БСП (36 депутата), а среща беше проведена и с ДПС (29). Никой не иска да преговаря с бившите управляващи на Бойко Борисов ГЕРБ (63).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG