Връзки за достъпност

Извънредни новини

ИТН представиха окончателен вариант за кабинет. ДБ, БСП и ИБГНИ решават за подкрепата в сряда


Пламен Николов и Тошко Йорданов от ИТН представиха предложенията за министри в бъдещия кабинет и подчертаха, че имената им няма да бъдат променяни
Пламен Николов и Тошко Йорданов от ИТН представиха предложенията за министри в бъдещия кабинет и подчертаха, че имената им няма да бъдат променяни

На три последователни срещи във вторник партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) представи структурата и състава на проекта си за правителство.

От трите партии, от които беше потърсена подкрепа - “Демократична България” (ДБ), “Изправи се.БГ! Ние идваме!” (ИБГНИ) и БСП обявиха, че ще обсъждат предложенията в парламентарните групи и ръководствата на съветите на партиите си във вторник и сряда.

Първи на консултации бяха от коалицията “Изправи се.БГ! Ние идваме!” (ИБГНИ). След нея една от лидерките на формированието Мая Манолова отказа да съобщи обсъжданите имена.

Тя подчерта, че тепърва парламентарната група ще се събере, за да обсъди предложенията на ИТН.

Представителите на партията първи неофициално казаха, че не са получили предложенията писмено, а че само са им били изчетени от представителите на ИТН. По-късно предложенията бяха потвърдени и от Пламен Николов.

Предложението за вътрешен министър е Петър Илиев, за когото преди седмица имаше информация, че може да бъде начело на правителството, а преди седмици беше предложен за правосъден министър.

Както при първото предложение за правителство на партията на Трифонов за министър на външните работи, министър на отбраната и министър на спорта са предложени съответно Ради Найденов, Теодора Ганчовска и Радостин Василев.

За министър на регионалното развитие е предложен Георги Георгиев, а за министър на енергетиката – Александър Николов.

Да оглави министерството на образованието е предложена Велислава Петрова, която беше предложение за здравен министър в несъстоялия се кабинет на Николай Василев.

От ИТН предлагат начело на министерството на финансите да застане Пламен Данаилов, а това на икономиката да бъде оглавено от Десислава Димитрова. За социален министър е издигната Теодора Пенева, а за министър на културата – Георги Султанов.

Предложението за здравен министър е Силви Кирилов, а за министър на правосъдието е предложен Момчил Иванов.

Гроздан Караджов е предложението за министър на транспорта, а за министър на екологията е предложена Силвия Бакърджиева.

Ивайло Кожухаров е предложен за министър на туризма, а Пламен Абровски за министър на земеделието и храните.

Победителите от изборите не са предложили подписването на споразумение, за което се говореше през последните дни.

Представителите на ИБГНИ отказаха да съобщят предложенията на ИТН за министри в правителството на Пламен Николов
Представителите на ИБГНИ отказаха да съобщят предложенията на ИТН за министри в правителството на Пламен Николов

След ИБГНИ за среща с ИТН се явиха Владислав Панев и Цецка Бачкова от “Демократична България” . Пред медиите Панев коментира, че към момента възможността ДБ да подкрепи проекта за кабинет е по-малка от 50%.

“Ние сме с цялото намерение да се отнесем сериозно към този въпрос и, ако имаме достатъчно аргументи, ще подкрепим правителството. Не мисля, че шансовете за това са повече от 50%. Все още има теми за доизчистване ”, каза Панев и добави, че са възможни промени в предложения от ИТН кабинет.

Последни бяха разговорите с БСП. След тяхното приключване лидерът на социалистите Корнелия Нинова каза, че че по време срещата освен състава на кабинета е била обсъждана и формата, по която е възможно да бъде предоставена подкрепа за кабинет на ИТН, както и политиките, които събират двете партии.

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

"Решението за подкрепа ще бъде взето утре по време на националния съвет на партията", каза още Нинова и добави, че не вижда чуждо влияние върху предложенията за състав на кабинета.

След срещата с БСП Пламен Николов и зам.-председателят на партията Тошко Йорданов потвърдиха имената на министрите. Пред медиите Йорданов каза, че това е окончателният състав за кабинета и той не подлежи на промени. Той добави, че не са постигани договорки за подписване на някакъв вид офицално споразумение с партиите, които биха подкрепили правителството.

Представителите на ИТН отказаха да отговорят на въпроса на Свободна Европа дали кабинетът ще бъде внесен за гласуване в пленарна зала без да е получил подкрепата от ДБ и ИБГНИ.

От миналата сряда насам в по-голяма степен “Демократична България” и в по-малка “Изправи се БГ! Ние идваме” изказват поредица съмнения за връзки между партията на Слави Трифонов и ДПС. И двете коалиции критикуват ИТН за начина на водене на разговорите за следващ кабинет.

И трите парламентарни групи, с които ИТН провежда срещи във вторник, обаче настояват, че ако се стигне до подкрепа от тяхна страна за правителство, то това трябва да се случи след подписване на споразумение с партията на Трифонов.

ИТН получи проучвателния мандат за сформиране на правителство в петък, миналата седмица. Тогава партията излъчи и своя кандидат за премиер. Това е 44-годишният Пламен Николов, депутат от ИТН.

В петък изтича 7-дневният срок, който конституцията дава на Николов, за да върне на президента мандата - изпълнен или неизпълнен. Ако Николов не изпълни мандата, Румен Радев трябва да го даде на втората партия - ГЕРБ.

Миналата седмица председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов каза, че партията му държи най-много на подкрепата на “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме”. Засега не е ясно ако само едната от двете коалиции декларира, че ще подкрепи проекта за кабинет, дали “Има такъв народ” ще опита да изпълни мандата.

Във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза пред журналисти, че формацията му ще гласува против в пленарна зала. Преди седмица Борисов твърдеше, че може да извади депутатите си от парламента, което би свалило кворума в Народното събрание и косвено би спомогнало за избирането на правителство. От думите на бившия премиер обаче се разбра, че този вариант не е актуален.

ДПС до момента не са заявили твърдо какви са намеренията им за гласуване на кабинет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG