Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако иска - да подкрепя, ако иска - да не подкрепя". Слави Трифонов критикува Христо Иванов


Кадър от видеото на Слави Трифонов
Кадър от видеото на Слави Трифонов

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов отправи критики към съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов във видео, публикувано в профила му във Фейсбук в неделя следобед. Той съобщи и че няма да чака подкрепа от партиите, а ще внесе кабинет на малцинството, който да се гласува в парламента.

„От „Демократична България“ искат постове, въпреки че твърдят, че не искат“, каза Трифонов. По думите му Христо Иванов изобщо не е в позиция да прави предложения за правителството, защото е четвърта политическа сила, а не първа. От партията единствено трябва да решат дали ще подкрепят предложеното от ИТН правителство „или няма да го подкрепят и ще носят своите последствия“.

„Има ясни условия в момента – първата политическа сила прави правителство на малцинството и г-н Христо Иванов има възможност да го подкрепи с неговите колеги или да не го подкрепи“, каза Трифонов.

Той отрече Христо Иванов да му се е обаждал и да го е потърсил да разговарят. По-рано в неделя Иванов каза, че партиите като ДБ, от които се иска подкрепа за кабинета на ИТН са изключени от процеса на взимане на решения и че в ИТН всичко зависи от Трифонов. Според Иванов подобно на ГЕРБ, където решенията се взимат от Бойко Борисов, така и в ИТН центърът е само Слави Трифонов.

Лидерът на ИТН обяви за невярно твърдението, че партията е искала да предложи Петър Илиев за кандидат-премиер в петък и че в последния момена са решили това да е Пламен Николов.

"Ние се влияем само от хората, които са ни пратили в този парламент - нито от медии, нито Христо Иванов. Мисля, че българите имат нужда от спокойствие. Дали този парламент ще им го даде, ще видим в следващите дни", каза Трифонов.

По думите му решението да е Пламен Николов е било взето още преди две седмици.

Видеото е заснето в дома на Трифонов и е организирано като интервю, в което той отговаря на въпросите на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Кръстено е „Отговори на актуалните въпроси от последните 2 седмици“ и по думите на Трифонов цели да обори слуховете около здравословното му състояние.

Той каза, че може да си върши работата и без да обикаля по студията и да дава интервюта.

"Това ми е изключително неприятно. Така че аз просто си върша работа. А слухове за мен е имало откакто съм в публичното пространство", допълни той.

Трифонов отново критикува Иванов и във връзка с първата кандидатура за премиер на ИТН. Те първо предложиха Николай Василев, но след критики от различни страни заради участието му в НДСВ, кандидатурата му беше оттеглена.

Трифонов каза, че от доста време работели заедно с Василев, запознал се със семейството му и се уверил в морала и професионалните му качества. Затова е бил изненадан, когато са започнали „нападките“ срещу него.

Той говори конкретно за Христо Иванов, който по думите му не е редно да тълкува участието на Василев в правителството на т. нар. Тройна коалиция като признак за обвързаност с ДПС. Причината е, че самият Иванов е бил в кабинет на Борисов, припомня Трифонов.

Той изрази и недоволство от това, че има критики и срещу новия кандидат премиер на ИТН Пламен Николов, но този път те са заради това, че той няма политически опит. Точно предишното участие в политиката беше поводът за част от критиките срещу Василев. Според Трифонов това прилича на ситуацията - "Зайо защо си с шапка, зайо защо си без шапка".

От изявлението на лидера на ИТН става ясно, че в следващите дни кандидатът за премиер Пламен Николов ще представи на президента Румен Радев структурата и състава на проектокабинета. След това държавният глава ще го внесе в Народно събрание за гласуване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG