Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако иска - да подкрепя, ако иска - да не подкрепя". Слави Трифонов критикува Христо Иванов


Кадър от видеото на Слави Трифонов

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов отправи критики към съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов във видео, публикувано в профила му във Фейсбук в неделя следобед. Той съобщи и че няма да чака подкрепа от партиите, а ще внесе кабинет на малцинството, който да се гласува в парламента.

„От „Демократична България“ искат постове, въпреки че твърдят, че не искат“, каза Трифонов. По думите му Христо Иванов изобщо не е в позиция да прави предложения за правителството, защото е четвърта политическа сила, а не първа. От партията единствено трябва да решат дали ще подкрепят предложеното от ИТН правителство „или няма да го подкрепят и ще носят своите последствия“.

„Има ясни условия в момента – първата политическа сила прави правителство на малцинството и г-н Христо Иванов има възможност да го подкрепи с неговите колеги или да не го подкрепи“, каза Трифонов.

Той отрече Христо Иванов да му се е обаждал и да го е потърсил да разговарят. По-рано в неделя Иванов каза, че партиите като ДБ, от които се иска подкрепа за кабинета на ИТН са изключени от процеса на взимане на решения и че в ИТН всичко зависи от Трифонов. Според Иванов подобно на ГЕРБ, където решенията се взимат от Бойко Борисов, така и в ИТН центърът е само Слави Трифонов.

Лидерът на ИТН обяви за невярно твърдението, че партията е искала да предложи Петър Илиев за кандидат-премиер в петък и че в последния момена са решили това да е Пламен Николов.

"Ние се влияем само от хората, които са ни пратили в този парламент - нито от медии, нито Христо Иванов. Мисля, че българите имат нужда от спокойствие. Дали този парламент ще им го даде, ще видим в следващите дни", каза Трифонов.

По думите му решението да е Пламен Николов е било взето още преди две седмици.

Видеото е заснето в дома на Трифонов и е организирано като интервю, в което той отговаря на въпросите на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Кръстено е „Отговори на актуалните въпроси от последните 2 седмици“ и по думите на Трифонов цели да обори слуховете около здравословното му състояние.

Той каза, че може да си върши работата и без да обикаля по студията и да дава интервюта.

"Това ми е изключително неприятно. Така че аз просто си върша работа. А слухове за мен е имало откакто съм в публичното пространство", допълни той.

Трифонов отново критикува Иванов и във връзка с първата кандидатура за премиер на ИТН. Те първо предложиха Николай Василев, но след критики от различни страни заради участието му в НДСВ, кандидатурата му беше оттеглена.

Трифонов каза, че от доста време работели заедно с Василев, запознал се със семейството му и се уверил в морала и професионалните му качества. Затова е бил изненадан, когато са започнали „нападките“ срещу него.

Той говори конкретно за Христо Иванов, който по думите му не е редно да тълкува участието на Василев в правителството на т. нар. Тройна коалиция като признак за обвързаност с ДПС. Причината е, че самият Иванов е бил в кабинет на Борисов, припомня Трифонов.

Той изрази и недоволство от това, че има критики и срещу новия кандидат премиер на ИТН Пламен Николов, но този път те са заради това, че той няма политически опит. Точно предишното участие в политиката беше поводът за част от критиките срещу Василев. Според Трифонов това прилича на ситуацията - "Зайо защо си с шапка, зайо защо си без шапка".

От изявлението на лидера на ИТН става ясно, че в следващите дни кандидатът за премиер Пламен Николов ще представи на президента Румен Радев структурата и състава на проектокабинета. След това държавният глава ще го внесе в Народно събрание за гласуване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG