Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският медиен регулатор блокира две онлайн издания, които са критични към Кремъл


 Сайтът на Open Media
Сайтът на Open Media

Руският медиен регулатор Роскомнадзор блокира две онлайн медийни издания, които традиционно са критични към политиката на Кремъл. Това е поредният подобен акт в Русия срещу независими медии, извършен непосредствено преди парламентарните избори през септември.

Open Media и MBKh Media не са достъпни за потребителите на повечето руски интернет доставчици, съобщиха уебсайтовете късно на 4 август. Те казват, че не са получили никакво уведомление от властите, нито информация за това защо са блокирани.

Двете интернет издания имат подкрепата на кремълския критик Михаил Ходорковски, който се премести в Лондон, след като прекара 10 години в затвора в Русия. Обвиненията срещу него се смятат за политическо отмъщение, заради политическото му противопоставяне на руския президент Владимир Путин.

MBKh съобщи, че сайтът е блокиран от медийния регулатор Роскомнадзор. Open Media също се позова на информация от Роскомнадзор, според която уебсайтът е включен в списъка на регулатора за организации, които призовават за безредици и екстремистки дейности.

Според руския държавен регистър достъпът до сайтовете е ограничен със заповед на Генералната прокуратура от 3 август. През последните седмици Русия определи редица независими медии и журналисти като „чуждестранни агенти“ или „нежелани“ издания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG