Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът създаде комисия за разследване на действията на държавата по "Магнитски"


Решението беше прието единодушно от депутатите
Решението беше прието единодушно от депутатите

Депутатите гласуваха единодушно създаването на "временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните български органи във връзка с наложените" санкции по закона "Магнитски".

Предложението беше внесено от "Демократична България". Комисията ще работи три месеца.

На 2 юни САЩ наложиха санкции на общо шестима българи по два различни закона. Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков са тези, които са посочени като причастни към корупция по глобалния закон "Магнитски". Сред ограниченията, които законът предвижда, е и блокиране на собствеността им на територията на САЩ, както и мерки срещу 64 фирми и организации, свързани тях.

Дни по-късно Министерството на финансите в София създаде собствен черен списък на фирмите, асоциирани с тримата, като възпроизведоха в него имената на компаниите, посочени от САЩ. Беше съобщено, че той ще се попълва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG