Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Избирам да се радвам на бронза“. Евелина Николова и петият олимпийски медал за България


Евелина Николова

Сплав от мед и калай или олово. Това е бронзът. За всички българи, приковали поглед в случващото се в Токио, бронзът е сплав от емоции – вълнение, радост, гордост.

Именно тези емоции донесе на България боркинята Евелина Николова в четвъртък. Тя спечели двубоя за третото място в категория до 57 кг и така осигури пети медал за страната от Олимпийските игри в Токио.

Николова победи представителката на Руския олимпийски комитет Валерия Коблова, която е вицешампионка от Игрите в Рио през 2016.

„Това е една от боркините, които съм гледала по-рано и ми харесва как се бори. Още сутринта, когато разбрах, че ще се боря с нея, бях допълнително мотивирана, защото знаех, че ако я победя, ще съм победила една от най-добрите“, каза Николова пред БНТ.

„Предварително със старши треньора бяхме подготвили тактиката за самата схватка и всичко протече по плана ни. Не беше нейна грешка, просто там на мен ми е удобно - в тази позиция е моята сила. Погледнах времето как върви, защото не знаех дали ще ми стигне за туш“, разказа тя след края на срещата.

Времето действително беше достатъчно за Николова и тя успя да победи рускинята с туш.

Въпреки че имаше шанс да се бори и за златен медал в своята категория, българката е доволна от представянето си.

„Щастлива съм от дебюта си на Олимпиада и избирам да се радвам на бронза, вместо да съжалявам за пропуснатото злато”, каза тя в интервюто си за БНТ.

28-годишната Евелина Николова е родена в Петрич. Започва да тренира борба, когато е на 12 години, а първите си стъпки прави в Спортния клуб по борба „Беласица“. След това преминава в кюстендилския клуб „Васил и Георги Илиеви“ и през следващите години многократно става шампион на България за кадетки, девойки и жени.

Следват множество международни отличия – бронзов медал от Европейските игри в Баку през 2015, бронз от Световното първенство в Лас Вегас през 2015, сребро от Европейското първенство в Букурещ през 2019. Само преди броени месеци тя спечели и бронз от Европейското първенство във Варшава.

Днес Николова се състезава за созополския клуб по борба „Ангел Гочев“.

Казва, че дължи изключително много на екипа си. След като в четвъртък спечели първия си олимпийски медал, тя не пропусна да благодари на треньорите си и сподели, че с тяхната подкрепа е успяла да се справи с голямото напрежение преди Олимпиадата.

„Аз имам правилните хора около себе си - старши треньора Петър Касабов и личния ми треньор Мирослав Гочев. Тези хора успяват да ме държат спокойна.“

Facebook форум

XS
SM
MD
LG