Връзки за достъпност

Извънредни новини

КЕВР глоби "Булгартрансгаз" с 427 хил. лева заради договорите за "Турски поток"


Строителството на газопровода "Турски поток" през България
Строителството на газопровода "Турски поток" през България

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) наложи на държавния газов оператор „Булгартрансгаз“ глоба в размер на 427 413 лв. заради "Турски поток", съобщи БТА. Причината е, че дружеството "Булгартрансгаз" е сключило договорите за изграждане на газопровода през България, без да е получило предварително разрешение от КЕВР, каквото е изискването на Закона за енергетиката.

По-рано министърът на енергетиката в служебното правителство Андрей Живков поиска уволнението на ръководството на "Булгартрансгаз" заради този случай. Той се позова на доклад на КЕВР от края на юни, в който е посочено, че държавното дружество не е поискало предварително одобрение на строителните дейности и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за българската част от трасето.

Ръководството на "Булгартрансгаз" обаче не беше отстранено от собственика на дружеството Български енергиен холдинг (БЕХ), което стана повод министърът на енергетиката да уволни директорите на БЕХ.

Нов мандат начело на "Булгартрансгаз" получиха в края на април изпълнителният директор Владимир Малинов и членът на борда Делян Димитров, съпруг на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

"Турски поток" е руски газопровод, който свързва Русия с Турция по дъното на Черно море, а оттам продължава с разклонения към други страни от югоизточна и централна Европа. Близо 90% от капацитета на газопровода през България са резервирани до 2039 г. от две фирми – руската "Газпром" и швейцарската MET.

Заради строителството на продължението на "Турски поток" през България дълговете на "Булгартрансгаз" са се увеличили от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. към настоящия момент, съобщи по-рано Министерството на енергетиката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG