Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Репортери без граници" критикува отразяването на предизборната кампания от БНТ и призова за реформи


Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков
Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков

Международната неправителствена организация „Репортери без граници“ призова за реформи, които да гарантират независимостта на обществените медии в България. Повод е отразяването на кампанията преди предсрочните избори за парламент на 11 юли.

Според журналистическата организация Българската национална телевизия (БНТ) е нарушила законовото си задължение да осигури безпристрастно отразяване на кампанията, като е предоставила повече ефирно време на управлявалата до април тази година партия ГЕРБ.

Изводът на „Репортери без граници“ се базира на доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„По БНТ1, по време на сутрешните и вечерните новини в праймтайма, всички участници получиха общо 28 минути, като по-голямата част бяха за ГЕРБ (17 минути), предимно в положителен тон“, се казва в доклада на ОССЕ.

„Репортери без граници“ припомня в позицията си, публикувана на 10 август, че малко след парламентарните избори на 4 април правителството на Бойко Борисов „отпусна еквивалента на допълнителни 10 милиона евро на телевизията, за да покрие натрупаните ѝ дългове“. Става дума за отпуснатата допълнителна сума към държавната субсидия на БНТ, с която тя покри задължения от около 20 млн. лева към Национално Управление „Радио и телевизионни станции“ (НУРТС).

Според доклада на ОССЕ, цитиран в позицията на „Репортери без граници“, отпусната сума е „награда за благоприятна редакционна политика“.

В съобщението на журналистическата организация се споменава и конфликтът между служебния министър на културата Велислав Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Повод за него беше недоволството на министъра срещу практиката на телевизията да спира излъчването на редовната си програма, за да пусне брифинг на ГЕРБ с участието на Бойко Борисов.

В позицията на „Репортери без граници“ се споменава и отстраняването на журналисти от БНТ.

„Подкрепяме тези журналисти в усилията им да постигнат реформа на тази обществена телевизия, която заслужава да бъде разгледана от властите“, е цитиран да казва Павол Шалай, ръководител на отдела на „Репортери без граници“ за Европейския съюз и Балканите. „Време е парламентът, избран на последните избори, най-накрая да проведе задълбочени, системни реформи, за да се справи с липсата на независимост на обществения оператор.“

В последния годишен индекс за свободата на словото „Репортери без граници“ класира България на 112-о място – последно в Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG