Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Неприемливо за нас". Германия арестува британец за шпионаж в полза на Русия


Британското посолство в Берлин
Британското посолство в Берлин

Германските власти съобщиха, че са арестували британски гражданин по подозрения, че е шпионирал в полза на Русия, докато е работил в посолството на Великобритания в Берлин.

Мъжът е идентифициран като Дейвид С. и е бил арестуван във вторник в Потсдам, близо до столицата Берлин.

Федералната прокуратура на Германия каза, че заподозреният е бил нает като местен персонал в посолството. Британската полиция потвърди за ареста на 57-годишен британски гражданин в Германия по подозрения, че е бил ангажиран в "дейност на разузнавателен агент".

Посолството на Русия в Берлин отказа коментар, защото дипломатическата мисия "в момента няма официална информация от германска страна по случая".

Говорител на външното министерство в Берлин каза, че Великобритания "гледа много сериозно на случая".

"Шпионирането на близък съюзник на германска територия е неприемливо за нас".

Според съобщението на германската прокуратура, заподозреният е сътрудничил на руското разузнаване от ноември 2020 г. и поне веднъж е предал служебни документи на руски агент срещу заплащане.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG