Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ препоръчаха бременните жени да се ваксинират срещу COVID-19


Бременна жена получава ваксина срещу COVID-19
Бременна жена получава ваксина срещу COVID-19

Здравните власти на САЩ препоръчаха бременните жени да се ваксинират срещу COVID-19, съобщиха световните агенции.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ посочиха, че данните от клинични проучвания показват, че ваксините не увеличават риска от спонтанен аборт.

Директорката на CDC Рошел Валенски каза на 11 август, че институцията препоръчва на всички бременни жени, жени, които планират да забременеят или жени, които кърмят, да се ваксинират.

Американските здравни власти съобщиха, че анализът на всички налични до момента данни не показват повишен риск от спонтанен аборт след ваксиниране.

CDC основава препоръката си на проучване след 2500 бременни жени, които са се ваксинирали с ваксина на Pfizer или Moderna преди 20-ата седмица от бременността. По-ранни проучвания сред жени, които са се ваксинирали на по-късен етап от бременността си, също не показват ваксините да увеличават риска от усложнения.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията подчертават, че при бременните жени COVID-19 може да протече по-тежко и да доведе до усложнения, включително и до преждевременно раждане.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG