Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия разследва нефтен разлив в Черно море


Сателитни снимки показват обхвата на разлива

Прокуратурата на Русия започна разследване, свързано с петролен разлив край бреговете на Черно море. Инцидентът е станал през уикенда на док в близост до Новоросийск, където горивото е било прехвърляно в танкер.

Първоначално от Каспийския тръбопроводен консорциум, който е извършвал преливането, съобщиха за разлив от 12 м3 петрол, засегнали само 200 м2, което беше прието от властите.

В сряда учени от Института за космически изследвания към Руската академия на науките, след анализ на сателитни снимки обявиха, че разливът всъщност покрива близо 80 км2. Според данните петното достига до 19 км. навътре в морето.

Въздушна снимка на руския бряг на Черно роме, показваща част от разлива
Въздушна снимка на руския бряг на Черно роме, показваща част от разлива

Според неправителствената организация "Световен фонд за природата" (WWF) разливът засяга още по-голяма територия от около 94 км2, а горивото, попаднало във водата, е около 100 метрични тона.

От прокуратурата са назначили експертна проверка на цялата територия между Новоросийск и курорта Анапа.

В социалните мрежи се появи и видео от делфинариум край Анапа, на което върху повърхността на водата се вижда слой от разлятото гориво.

Представителката на държавната Росприроднадзор Светлана Радионова каза пред Русия 24, че благодарение на системата за ранно предупреждаване разливът бързо е бил спрян, но остава неясно колко точно петрол се е излял в морето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG