Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша прие специален закон срещу независима телевизия


Протест в защита на американската независима телевизия във Варшава
Протест в защита на американската независима телевизия във Варшава

Специален законопроект срещу чуждестранна независима телевизия. Това прие във вторник полският парламент в опит да принуди американската компания Discovery Inc., собственик на най-голямата частна телевизионна мрежа в Полша, да я продаде.

За да влезе в сила законопроектът, той трябва да бъде одобрен от президента на страната. Прокарването му предизвика масови протести в защита на независимата телевизия. Законът е определян като удар по независимостта на медиите в Полша.

Новият регламент би попречил на компании извън Европа да притежават дялове в полски медийни компании. На практика новото законодателство засяга само TVN, която включва TVN24. Това е изцяло новинарска станция, която критикува националистическото дясно правителство, разкривайки данни за нарушения на полските власти.

Депутатите приеха законопроекта с 228 срещу 216 гласа и десетима въздържали се. Предстои той да премине през гласуване в Сената, където опозицията има слабо мнозинство. Горната камара има много по-малка власт и може да предложи промени, но долната камара в крайна сметка може да приеме текстовете във вида, в който желае.

В крайна сметка законът трябва да бъде одобрен от държавния глава Анджей Дуда, който политически съюзник на дясното правителство на Полша.

В четвъртък последва реакция на Европейската комисия (ЕК). Зам.-председателката на комисията Вера Йоурова написа в Туитър, че „медийният плурализъм и разнообразието на мненията са нещо, което силните демокрации приветстват, а не нещо, срещу което те се борят“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG