Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жалбата на Янаки Стоилов срещу ВСС заради Гешев вече е в съда


Иван Гешев и Янаки Стоилов във ВСС
Иван Гешев и Янаки Стоилов във ВСС

Върховният административен съд (ВАС) вече е администрирал жалбата на служебния правосъден министър Янаки Стоилов срещу отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа искането му за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, предаде „Сега“. Предстои по казуса да бъде образувано дело.

Стоилов съобщи, че ще обжалва становището на ВСС в началото на август. По думите му ако ВАС потвърди, че правосъдният министър не може да отправя искане за отстраняване на т.нар. трима големи в съдебната власт, това би означавало, че само членовете на съвета могат да си търсят взаимно отговорност.

При положение че върховните магистрати не се съгласят с мнението на мнозинството от ВСС, те могат да го задължат да се произнесе по сигнала на Стоилов по същество, като обсъдят всички негови аргументи.

Съществува обаче вариант, при който следващият титуляр на поста на правосъден министър не поддържа жалбата до ВАС по случая. Според Стоилов това „ще е важен тест за тези неща, които се говорят, за задълбочаване на съдебната реформа – такива практически индикатори са много по-важни от общите изявления“.

Междувременно служебният кабинет отправи питане и до Конституционния съд. Независимо дали мандатът на настоящото правителство е изтекъл, конституционните съдии ще трябва да отговорят дали правосъдният министър има право да отправя искане до ВСС за отстраняване на председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG