Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ одобриха трета доза ваксина за хората с отслабена имунна система


Ваксинационен център в Ню Йорк, САЩ
Ваксинационен център в Ню Йорк, САЩ

Здравните власти в САЩ одобриха прилагането на трета доза ваксина срещу COVID-19 при хората с отслабена имунна система, съобщиха световните агенции. Целта е те да получат по-добра защита срещу коронавирусната инфекция.

Решението на американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) се отнася до милиони американци, които имат трансплантирани органи, ракови и други заболявания, които влияят на способността на имунната им система да се бори с инфекции.

САЩ не са първата държава, която предлага трета доза от ваксините срещу COVID-19 на определени групи хора. Преди седмица Израел съобщи, че ще предложи бустерна доза на хората над 60-годишна възраст.

Директорката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Рошел Валенски каза, че целта е „да се гарантира, че най-уязвимите са по-добре защитени от COVID-19“.

Американските здравни власти промениха разрешенията за използване на ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, така че да включват възможността за прилагане на трита доза. И при двете ваксини тя ще се прилага 28 дни след втората.

Ваксината на Pfizer се прилага в САЩ при хора над 12-годишна възраст, а тази на Moderna е разрешена за хора над 18-годишна възраст. По-рано здравните власти в САЩ препоръчаха ваксинирането на бременни жени с тези ваксини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG