Връзки за достъпност

Извънредни новини

Здравният пропуск. Как работи, къде го има, какво ограничава


Посетители в Колизеума в Рим показват своите "зелени" пропуски на входа. Снимката е от 6 август
Посетители в Колизеума в Рим показват своите "зелени" пропуски на входа. Снимката е от 6 август

От днес всеки, който иска да отиде на ресторант във Франция, има няколко варианта. Първият е да е ваксиниран срещу COVID-19 преди поне 14 дни. Вторият е да има отрицателен тест за коронавирус - PCR или антигенен. Третият е да е преболедувал COVID-19 през последните 6 месеца.

Има и четвърти вариант - да не ходи на ресторант.

Това е резултат от разширяването на действието на т.нар. здравен пропуск, което влиза в сила на 9 август. Представянето на този документ ще бъде задължително за всеки, който иска да пътува със самолет или влак, да отседне в хотел или седне в кафене или бар.

Табела пред входа на кафене в Довил, Франция, която призовава клиентите да покажат на персонала своя здравен пропуск преди да се настанят
Табела пред входа на кафене в Довил, Франция, която призовава клиентите да покажат на персонала своя здравен пропуск преди да се настанят

Подобни мерки бяха въведени в редица държави в Европа. В следващите редове подреждаме информацията за здравните пропуски - как работят, в кои държави и за кои дейности са задължителни.

От театъра до старческия дом

Във Франция властите започнаха да изискват здравен пропуск на 21 юли за достъп до обществени места:

  • киносалони, библиотеки, театри, музеи, концерти и фестивали;
  • нощни заведения, игрални зали и казина;
  • зоологически градини, увеселителни паркове и циркове;
  • басейни и спортни центрове;
  • круизни кораби и фериботи, хотели, ваканционни комплекси и къмпинги.

Въвеждането на задължителен здравен пропуск доведе до масови протести. Това обаче не попречи на френските власти да разширят действието му. От 9 август представянето на документа е задължително и за влизане в:

  • кафенета и ресторанти;
  • панаири, изложения, конференции;
  • старчески домове;
  • извънградски транспорт (самолети, всички видове пътнически влакове, автобуси за дълги разстояния);
  • лечебни заведения с изключение на спешните отделения.

Здравният пропуск доказва ваксинация, преболедуване или скорошен отрицателен тест и е под формата на QR код. Той е задължителен само за хората на навършени 18 години.

Посетителка на заведение в Довил, Франция, показва своя здравен пропуск
Посетителка на заведение в Довил, Франция, показва своя здравен пропуск

Разширяването на действието на здравните пропуски стана след решение на френския Конституционен съд. Съдиите приеха, че мярката представлява балансиран компромис между рисковете за общественото здраве и ограничаването на личната свобода.

Във Франция ваксинираните са малко над 50% от населението. Ройтерс съобщи за скок в броя на ваксинираните след обявяването на идеята за въвеждане на здравни пропуски. Според проучване на френската социологическа агенция Елаб, цитирано от Ройтерс, мнозинството французи одобряват мярката.

Други обаче протестират срещу нея. В продължение на три седмици хиляди хора участваха в демонстрации срещу въвеждането на здравния пропуск. Според недоволните тази мярка ограничава личната им свобода.

Според френските власти обаче ограниченията са начин да се избегне нов пълен локдаун и по този начин да се облекчат засегнатите бизнеси.

Така въпросът става дали да бъдат ограничавани само неваксинираните, или всички.

"Няколко десетки хиляди са загубили ума си до такава степен, че казват, че живеем в диктатура", каза френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Като отговор на протестите френският здравен министър Оливие Веран съобщи в неделя, че пропускът за хора с отрицателен тест (независимо какъв вид) ще бъде 72 часа, а не 48. Освен това здравен пропуск няма да се изисква за посещение при личния лекар. Останалите изисквания обаче остават в сила.

Идеята всъщност не нова

Споровете около здравните пропуски добиха широк отзвук в Европа това лято. Тази мярка обаче далеч не е нова.

Израел например въведе подобен пропуск още в началото на годината. Той доказва ваксинация, преболедуване на вируса или отрицателен тест и е условие за посещение на някои публични места, пише Би Би Си.

Изискването за представяне на т.нар. зелен пропуск отпадна, когато случаите на COVID-19 намаляха.

Хора показват своите "зелени пропуски" пред входа на стадион в Тел Авив, Израел, преди концерт
Хора показват своите "зелени пропуски" пред входа на стадион в Тел Авив, Израел, преди концерт

От 29 юли обаче тази мярка беше въведена повторно. Сега пропускът е задължителен за хората над 12-годишна възраст, които искат да посетят определени събития и публични места като ресторанти, фитнеси и спортни събития, туристически атракции.

Израел е една от страните с най-висок процент ваксинирани.

Как е на други места по света

В Италия в петък влезе в сила задължителното изискване на здравни пропуски в кина, музеи, ресторанти и спортни събития на закрито.

Т. нар. зелени пропуски в Италия доказват ваксинация, преболедуване на COVID-19 или скорошен отрицателен тест.

Посетители на Ватиканските музеи показват зелените си пропуски на служител на реда
Посетители на Ватиканските музеи показват зелените си пропуски на служител на реда

Срещу въвеждането им имаше протести. Въпреки това в четвъртък властите приеха пропуските да станат задължителни и за учители, както и за пътници в градски и извънградски транспорт.

Подобни мерки вече съществуват в редица държави по света, сред които Австрия, Дания, Кипър. В Германия също има такова изискване, но мерките се различават в различните провинции.

А как е в България

В България няма въведена подобна мярка и здравните власти казват, че нямат план да приложат такава в бъдеще. В националния план за справяне с пандемията са описани три мерки, обвързани с ваксинацията срещу COVID-19.

Първата е, че маските не са задължителни за професионални колективи от по под 10 души, в които хората са ваксинирани или преболедували.

Втората е свързана с работата на ресторантите, баровете и нощните заведения при по-висока заболеваемост. В плана пише, че ако страната е в жълтата зона, тези заведения могат да работят при използване на 30% от капацитета. Ако всички служители са ваксинирани или преболедували, заведенията могат да работят при 50% запълване на капацитета си.

Третата мярка е свързана с работата на детските градини в най-високата степен на заболеваемост – над 500 на 100 000 души на двуседмична база. Според плана ако страната влезе в тъмночервената зона, детските градини ще затворят. Единственото изключение са тези, в които 100% от персонала е ваксиниран или преболедувал, и само за деца, чиито семейства също са ваксинирани или преболедували.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG