Връзки за достъпност

Извънредни новини

Строителна фирма протестира заради забавено плащане. МРРБ ще пита прокуратурата дали да ѝ плати


Над 100 служители и работници на „Автомагистрали - Черно море" излязоха на протест на 165 км на АМ "Тракия" с плакати и скандирания "Искаме си парите", "Платете ни изработеното"
Над 100 служители и работници на „Автомагистрали - Черно море" излязоха на протест на 165 км на АМ "Тракия" с плакати и скандирания "Искаме си парите", "Платете ни изработеното"

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова съобщи, че ще попита прокуратурата дали има право да плати на частна фирма за ремонт на отсечка от магистрала „Тракия“.

Работниците от частното дружество „Автомагистрали-Черно море“ блокираха пътища в София и страната в знак на протест. Като причина те посочват, че не получават заплатите си, дейността на компанията е замразена и предстоят съкращения.

Според тях причината е, че държавата дължи на работодателя им 36 млн. лв.

Фирмата „Автомагистрали-Черно море“ е била ангажирана с ремонта на част от магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора. Според регионалната министърка фирмата е станала жертва на практиката на държавното дружество „Автомагистрали“ да възлага работа на частни фирми, без да има пари, с които да им плати.

„Нашето търговско дружество си е позволило да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране в бюджета“, каза Комитова.

По думите ѝ това поражда сериозен юридически проблем, защото такива договори с неосигурено финансиране нарушават множество закони. Затова Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще отправи питане до прокуратурата доколко договорът е състоятелен и дали по него ведомството има право да плаща.

Министърът отправи упрек към предишните управляващи и попита как те са мислили да решат този проблем. „В реалния живот аз, ако нямам пари, не си възлагам строителство“, каза тя и добави, че тази ситуация може да се повтори и с други фирми.

Комитова добави, че в момента министерството няма пари, с които да изплати средствата, които дължи, и чака актуализация на бюджета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG