Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без Борисов и Карадайъ. Политически лидери поискаха съд за полицейския произвол


Лидерите на четири от парламентарните политически сили призоваха в събота данните за полицейски произвол по време на миналогодишните антиправителствени протести да бъдат разследвани и отговорните да бъдат изправени пред съда. Засега темата не са коментирали единствено бившият премиер Бойко Борисов и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Преди ден в Народното събрание бяха прожектирани неизвестни досега кадри от охранителна камера на фасадата на Министерския съвет (МС).

На тях се виждаше как на 10 юли 2020 г. група униформени влачат няколко протестиращи зад една от колоните на сградата и продължават да ги бият, ритат и стъпват върху тях дори и след като са заключени с белезници. Сред задържаните се виждаше и момиче с разкъсана блуза, над което един от полицаите стои наведен продължително време, галейки я по косата и снимайки я с телефона си.

Полицейска бруталност. Кадрите, крити една година
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Пръв в събота реагира съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който се включи на живо от мястото, на което бяха заснети бруталните полицейски действия преди година.

„Борисов, това е твоята демокрация, гледай постоянно този клип. Ако ти е останала съвест, поеми си отговорността, освободи България от себе си. И другият – Гешев, който организира това беззаконие, който си пазеше собствената власт, който отговаря, че една година тези материали бяха крити“, каза Иванов във видео обръщение в профила си във фейсбук.

Той декларира, че с колегите си от коалицията ще настояват отговрност за действията си да поемат всички замесени, включително двамата бивши вътрешни министри от ГЕРБ, които в момента са депутати – Младен Маринов и Христо Терзийски.

Впоследствие лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов публикува във фейсбук кадрите с полицейско насилие, определяйки заснетите служители на МВР като „изроди“.

„Изроди срещу децата, които си искат държавата. Тези кадри са били скрити от бившите управляващи. Но истината, рано или късно, излиза наяве и ГЕРБ и присъдружните им партии от „патриоти“ не успяха да скрият зад колоните на Министерски съвет този брутален режим, в който сме живяли над 10 години.“

По думите му страната няма нужда „от главен прокурор и прокуратура, която за една година не е успяла да открие тези кадри и да повдигне обвинения на виновниците“.

Председателката на БСП Корнелия Нинова също коментира темата във профила си във фейсбук, наричайки кадрите „потресаващи“. Тя призова за „обективно разследване, съд и отговорност“.

От своя страна Мая Манолова от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ настоя във фейсбук, че заснетите в записа униформени служители трябва да бъдат повикани поименно на изслушане в Народното събрание.

„Заедно с бившите министри, които са им наредили тази гавра, и с настоящия министър, съдействал записът да стане публичен след цяла година укриване. Заедно с бившия премиер Борисов заради защитата на чийто режим се случи това“, написа Манолова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG