Връзки за достъпност

Извънредни новини

Година по-късно прокуратурата обяви, че е обвинила четирима полицаи за бой над протестиращи


Софийската районна прокуратура (СРП) е повдигнала обвинения за причинаване на леки телесни повреди срещу четирима полицаи, охранявали антиправителствените протести през миналата година.

Това съобщиха от държавното обвинение в неделя, два дни след оповестяването на кадрите, запечатали полицейска бруталност зад колоните на Министерскиq съвет (МС) във вечерта на 10 юли 2020 г. Наказателният кодекс предвижда до три години затвор по тази квалификация за полицейско насилие.

От официалното съобщение на разследващите става ясно, че те са разполагали с въпросния видеозапис. Това обстоятелство не е обявявано досега, въпреки че медии многократно са изпращали запитвания по темата до прокуратурата през последната повече от година.

„В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани и приобщени са записи от видеокамери, включително записът от камера „под колоните на МС“. Изготвена е видео-техническа експертиза от експерти от СДВР. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и изготвени са съдебно-медицински експертизи“, информират от СРП.

Оттам обаче не уточняват нито кои са обвиняемите служители на МВР, нито какви точно са били действията им, за които са привлечени към наказателна отговорност. Уточнено е единствено, че разследването продължава и е „взето на специален надзор“, но без да се споменава от кого.

В съобщението се посочва още, че Софийската районна прокуратура води и 65 досъдебни производства за хулиганство, извършено по време на протестите срещу бившия премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. От тях 24 разследвания са приключени и внесени в съда, а до момента са осъдени четирима подсъдими. Не се съобщава за оправдани.

Полицейска бруталност. Кадрите, крити една година
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG