Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецпрокуратурата разследва Лъчезар Иванов от ГЕРБ за пране на пари


Лъчезар Иванов
Лъчезар Иванов

Специализираната прокуратура разследва народния представител от ГЕРБ Лъчезар Иванов за пране на пари, съобщи в понеделник "Сега".

Основание за разследването е проверка, стартирала в антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за това дали няма престъпление при реализирана от депутата голяма печалба от продажба на акции, за която Свободна Европа писа преди месец.

От спецпрокуратурата са потвърдили пред вестника, че по случая вече има образувано досъдебно производство.

Малко по-късно в понеделник Иванов коментира пред медиите, че това е атака срещу ГЕРБ и не възнамерява сам да се откаже от депутатския си имунитет, който го пази от наказателно преследване.

Депутатът е извършвал консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, той е получавал акции на дружеството.

Няколко години по-късно Иванов продава част от акциите си на борсата и реализира голяма печалба - 1 600 000 долара. Тогава става обект на интерес от страна на ДАНС, която след това сезира КПКОНПИ.

Според самия Иванов в сделките с акциите му няма нищо нередно и той е декларирал печалбата от тях през тази година.

"През 2018 г. съм получил акциите, които, не знам доколко знаете, се блокират, когато ги получиш – смисъл, когато подпишеш договора, не ги реализираш веднага на финансовите пазари", коментира Иванов пред Свободна Европа, допълвайки, че това е причината да не ги посочи в имуществената си декларация за въпросната година.

Те не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г., но той твърди, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание (НС) през пролетта на 2021 г. Декларациите за миналата година на лицата, заемащи публични длъжности, още не са публикувани в регистъра на КПКОНПИ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG