Връзки за достъпност

Извънредни новини

България се включи в международна декларация в подкрепа на афганистанския народ


България се присъедини към международна декларация в подкрепа на народа на Афганистан, в която се включиха над 70 страни, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи в понеделник.

Преди ден талибаните достигнаха столицата Кабул, овладявайки контрола над цялата страна. Междувременно президентът Ашраф Гани отлетя за съседен Таджикистан, а оттам за трета страна. Навлизането на ислямистки бойци в Кабул принуди западните дипломатически мисии да ускорят евакуацията на персонала си, а много местни да бягат.

По този повод в международната декларация, подкрепена и от България, се казва, че подписалите я страни ще работят за да подсигурят и улеснят „безопасното и основаващо се на ред и правила отпътуване на чужди и афганистански граждани, които желаят да напуснат страната“.

„Имащите властови позиции на територията на Афганистан носят отговорност – и подлежат на отчетност – за защитата на човешкия живот и имущество, както и за незабавното възстановяване на обществения ред и сигурност. На чуждестранните и афганистанските граждани, желаещи да напуснат, трябва да бъде осигурена възможност да го направят; пътищата, летищата и граничните пунктове трябва да останат отворени, при поддържане на обществения ред и спокойствието на гражданите“, се посочва в документа.

Сред подкрепили декларацията са САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Испания, Италия, Австрия Украйна, Австралия, Швеция, Дания, Португалия, Катар, Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност и други.

„Демократичната международна общност не трябва да позволява Афганистан отново да се превръща в база за международен тероризъм, нито зверствата на талибаните от миналото да останат ненаказани. Афганистанският народ трябва да знае, че има подкрепата на света, а тези които се готвят да вземат властта - ясно да чуят от всички, че насилие и хаос, потискане на правата на жените и други издевателства няма да останат без последствия“, написа по-рано в понеделник бившият премиер Бойко Борисов във профила си във фейсбук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG