Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните се върнаха. Кои са те и какво ще правят


Талибани нахлуха в президентския дворец в Кабул в неделя
Талибани нахлуха в президентския дворец в Кабул в неделя

Талибаните превзеха столицата на Афганистан Кабул, а президентът Ашраф Гани напусна страната. САЩ и други западни държави започнаха да евакуират своя дипломатически персонал.

Засега новините се ограничават с тези две изречения и повече яснота за бъдещето на Афганистан няма. Ислямистката групировка също не съобщава своите конкретни планове. Въпреки това има въпроси, които много хора по света си задават. Ето отговорите на някои от тях:

Какво става с избраното на избори правителство?

Признатото от международната общност правителство в Афганистан на практика се разпадна.

Президентът Ашраф Гани напусна страната в неделя и на практика предаде властта на талибаните. По това време въоръжените бойци вече бяха обградили Кабул и навлизаха в него. Гани кацна в съседен Таджикистан, след което се е отправил към трета страна.

Ключови представители на администрацията на Гани също напуснаха страната. Сред тях са първият вицепрезидент Амрула Салех, остър критик на талибаните, съветникът по национална сигурност Хамдула Мохиб, както и Фазел Фазли, началник на администрацията на президента.

Някои висши представители на правителството остават в града. Сред тях има и министри.

Кой управлява сега?

Афганистанските сили за сигурност контролираха частично Кабул в неделя, но бързо отстъпват пред талибанските бойци. Групировката първоначално казваше, че няма да влиза в столицата и изпраща свои представители "само в някои части", за да поддържат реда и да предотвратят грабежи.

Съобщава се за спорадични изстрели из града, но като цяло обстановката е спокойна.

Някои афганистански войници и полицаи напускат постовете си, свалят униформите си и бягат заедно с оръжието.

Бяха разпространени кадри, на които се виждат талибани как се разхождат из президентския дворец в Кабул и свалят афганистанското знаме, издигнато пред сградата. Талибаните бързо превзеха всички правителствени сгради.

Международното летище в Кабул все още се контролира от няколко хиляди американски войници, който осигуряват излитането на чужди дипломати, работещи в Кабул чужденци, както и афганистанци, работещи за западни представителства.

Бившият президент Хамид Карзай обяви създаването на "координационен съвет" в неделя, който да наблюдава мирното предаване на властта.

В съвета влизат Абдула Абдула, вторият високопоставен правителствен служител в Кабул, и Хекматяр Гулбудин, един от най-прочутите военни командири на Афганистан.

"Изглежда, че този съвет управлява", казва Али Адили, изследовател в Афганистанската мрежа за анализи, независима организация в Кабул. "Но не е ясно кой е упълномощил този съвет", добавя той.

Още по-неясно стана в неделя вечерта, когато талибаните започнаха да се движат по улиците на Кабул.

Какво правителство се очаква да дойде?

Министърът на вътрешните работи Абдул Сатар Мирзакавал каза, че властта ще бъде предадена на преходно правителство.

Талибаните обаче нямат подобни намерения и настояват да получат цялата власт.

"Опасявам се, че талибаните директно ще поемат контрола или пък ще имаме временно правителство, което ще бъде контролирано пак от тях", казва Харун Рахими, преподавател по право в Американския университет в Афганистан.

"В такъв случай, бъдещата политическа система едва ли ще бъде представителна и много афганистанци ще я приемат като наложена насила и нелегитимна", добавя той.

САЩ обявиха, че няма да признаят талибанско правителство, ако групировката вземе властта насила.

Какво идва след това?

Анализаторите са единодушни, че в Кабул най-вероятно идва доминирано от талибаните правителство.

По време на тяхното управление преди 2001 г. властта беше централизирана в ръцете на "водача на вярващите". Върховният лидер беше държавен глава и имаше неограничена власт. Това беше Молла Омар, основателят на талибаните.

Талибаните отричат демокрацията и изборите, като ги наричат "внесени отвън". Не е известно дали талибаните ще установят отново подобен брутален режим.

По време на талибанското управление от 1996 до 2001 г. ислямистите потискаха жените, убиваха представителите на етнически и религиозни малцинства, забраниха музиката и телевизията.

Вече има знаци, че бунтовниците ще върнат част от тези порядки в Кабул, защото вече са го направили в по-рано превзени градове.

Екстремистката групировка забрани на жените да работят извън домовете си, спряха образованието на момичетата и въведоха изискване жените да бъдат придружавани от роднина мъж, ако искат да излязат навън.

Съобщава се за няколко случая на млади момичета, които са били принудени да се омъжат за талибански бойци.

Талибаните обаче се опитват да се представят за по-умерени и обещават да уважават правата на жените и да защитават чужденците и местните.

"Уверяваме хората, особено в Кабул, че техният живот и тяхната собственост са в безопасност", каза говорителят на талибаните Сухайл Шахийн в неделя.

Ще може ли някой да влияе на талибаните?

Западните държави са поемали ангажимент да не се отказват от Афганистан, дори и след оттеглянето на военните контингенти, което трябва да приключи до 31 август.

"Съдбоносно е международната общност да не изостави отново Афганистан, както го направи между 1989 и 2001 г.", казва Омар Самад, бивш афганистански дипломат в Европа. "Талибаните трябва да зачитат правата на жените и други основни свободи, като свободата на изразяване."

Анализатори казват, че Съединените щати ще могат да влияят на талибаните, като ги признаят и предоставят материална помощ на страната. Очакванията във Вашингтон са този път талибаните да не се опитват да управляват в пълна изолация, както беше миналия път.

Не е ясно обаче доколко международната легитимност е важна за талибаните. Те на практика контролират вече цялата страна - късно вечерта в неделя те бяха превзели 27 от общо 34 провинции.

  • 16x9 Image

    Фруд Бежан

    Фруд Бежан е журналист в централния нюзрум на Радио Свободна Европа. Той отразява събитията в Афганистан и Пакистан.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG