Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ евакуираха целия си персонал към летището в Кабул


Талибаните контролират вече цялата страна. На много места хората ги приветстват
Талибаните контролират вече цялата страна. На много места хората ги приветстват

Целият персонал на посолството на САЩ в Кабул е бил евакуиран към летището. Американски военни са осигурили периметъра на летището, съобщи Държавният департамент във Вашингтон.

В неделя талибаните превзеха Кабул и поеха управлението на Афганистан, след като президентът Ашраф Гани напусна страната.

В понеделник САЩ започват да изтеглят от Афганистан свои дипломати, американски персонал и афганистанци, които са им помагали по време на войната.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза в неделя, ме "безопасната евакуация на персонала на посолството" вече е завършена.

По-рано Вашингтон съобщи, че в понеделник започва да изпълнява граждански и военни полети от летището в Кабул. Франция, Великобритания и Германия също евакуират своя персонал.

През целия ден в неделя американски хеликоптери евакуираха хора от посолството към летището. По-рано талибаните влязоха в Кабул, а президентът Ашраф Гани напусна страната.

Говорителят на талибаните Мохамад Наим обяви край на войната в Афганистан и призова за мирни отношения с международната общност.

Предполага се, че висши представители преговарят за мирно предаване на властта, но засега не е известно нито кога ще стане това, нито кой точно от талибаните преговаря.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG