Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова Зеландия въвежда пълен локдаун заради един случай на COVID-19


Табела призовава жителите на Окланд спазват дистанция и да носят предпазни маски

Нова Зеландия въвежда тридневен национален локдаун заради установен един случай на COVID-19. Мярката влиза в сила в полунощ във вторник, съобщи министър-председателката Джасинда Ардърн.

Това е първият случай на COVID-19 в страната от февруари насам. През тези 6 месеца границите на Нова Зеландия останаха предимно затворени, а в страната нямаше ограничения.

Предполага се, че при установената положителна проба става въпрос за заразен с бързо разпространяващия се „Делта“ вариант на вируса. Случаят е регистриран в най-големия новозеландски град Окланд, където локдаунът ще продължи 7 дни.

„Най-доброто, което можем да направим, за да се измъкнем от това възможно най-бързо, е да подходим с твърдост“, каза Джасинда Ардърн на пресконференция, цитирана от Ройтерс.

„Взехме това решение на базата на това, че е по-добре да започнем от високо и след това да смекчим нещата, отколкото да подходим леко, да не ограничим вируса и той да се разпространи по-бързо“, каза още Ардърн.

През следващите дни училищата и офисите ще бъдат затворени. Само магазините, предлагащи основни стоки и услуги, ще останат отворени. Носенето на маски навън е задължително.

От началото на пандемията от коронавирус Нова Зеландия регистрира 2500 случаи на COVID-19 и 26 смъртни случаи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG