Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ блокираха достъпа на талибаните до близо 10 млрд. долара


Президентът на САЩ Джо Байдън защити решението за изтегляне от Афганистан

Съединените щати замразиха резервите на Афганистанската централна банка в американски долари и така лишиха талибаните от достъп до милиарди долари.

"Всеки актив на централната банка на Афганистан в САЩ ще бъде недостъпен за талибаните", каза официален представител на правителството във Вашингтон във вторник.

Решението на администрацията на Джо Байдън идва след като талибаните превзеха столицата на Афганистан Кабул и изместиха законно избраното правителство. Хиляди хора започнаха да напускат страната. Талибаните обявиха "обща амнистия" и обещаха да зачитат правата на жените.

Според Международния валутен фонд (МВФ) активите на централната банка на Афганистан възлизат на 9,4 млрд. долара към края на април. По-голямата част от тях се съхраняват в New York Federal Reserve Bank, както и в други американски банки.

Активите включват щатски долари, злато и американски държавни ценни книжа.

Талибаните са включени в списъка със санкции на САЩ, което означава, че вероятно ще имат проблеми с достъпа до всякакви средства в чужбина, освен ако Западът не признае новото правителство.

Вашингтон също може да блокира помощта за Афганистан от международни донори като МВФ и Световната банка. Афганистан е сред най-бедните страни в света и зависи от чуждестранната помощ, която осигурява близо три-четвърти от държавния бюджет, по данни на Световната банка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG